Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsemuseet ska fängsla turister

GÄVLEVisioner finns men just inga pengar. Inte än i alla fall. Men eldsjälarna som sedan årsskiftet driver Fängelsemuseet kämpar vidare.

- Museum ska det bli. Vi kommer aldrig att ge oss, säger Katarina Kallings Nilsson, sekreterare i föreningen Fängelsemuseet i Gävle.

Nu har föreningen ansökt om ett bidrag på 100 000 kronor från Kommunstyrelsens donationsfonder.
Pengarna ska användas till en förstudie om hur den planerade utvidgningen av museet ska organiseras.

Visserligen startade planeringsprojektet redan i juni efter att föreningen fått ett tillskott i kassan på sammanlagt 125 000 kronor från länsstyrelsen och Gästriklandsfonden. Katarina Kallings Nilsson jobbar med projektet och hon är entusiastisk när det gäller utvecklingen av museet.

- Det kommer att bli en turistattraktion och målet är att det gamla fängelset ska bli ett öppet kulturhus, säger hon.

I januari nästa år kommer Lättings att flytta sin verksamhet till cellfängelset och just nu pågår en omfattande renovering av byggnaden.

I huset har det avsatts tio celler samt utrymmen i källaren för Fängelsemuseets räkning.
Om planerna går i lås är det tänkt att samlingarna ska flyttas tillbaka till sin autentiska miljö från Slottshäktet där museet nu ligger.

Rekonstruera arrestmiljö
Tanken är också att rekonstruera arrestmiljöer från 1700-talet i Slottshäktet för att kunna åskådliggöra två historiskt skilda straffsystem.

- Brott och straff är alltid spännande och kittlande för människors fantasi. Samtidigt är vår ambition att belysa dessa frågor ur ett historiskt perspektiv för att sätta igång en diskussion bland unga människor när det gäller hur vi behandlar varandra och vilka konsekvenserna kan bli. För vad händer när barnen blir äldre och de inte har lärt sig regelverket? Fängelset blir slutstationen för många människor, säger Katarina Kallings Nilsson.

Föreningen har också sökt 950 000 kronor från stiftelsen Framtidens kultur för att finansiera uppbyggnadskostnaderna av utställningarna i cellfängelset. Besked kommer troligen i slutet av augusti men blir det inga pengar därifrån tänker inte Katarina Kallings Nilsson och hennes kamrater ge upp för det.

- Projektet blir försenat. Men vi kommer att fortsätta söka bidrag för att genomföra det här, säger hon.

Planerna på ett samarbete med Lättings är dessutom långt framskridna. Deras verksamhet går ut på att motivera långtidsarbetslösa att gå vidare med utbildning eller arbete.

Tanken är att deltagare från Lättings ska erbjudas möjlighet att delta i uppbyggnaden av den nya delen av Fängelsemuseet.

Dessutom är det meningen att Katarina Kallings Nilsson ska anställas på halvtid för att undervisa deltagarna i social- och kriminalvårdshistoria samt presentationsteknik för att de ska kunna arbeta som guider på museet.

ELIZABETH FORSMARK