Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsestraff för ecstasytabletter

SANDVIKENTrots att en 25-årig gävlebo hävdade att han hade 245,5 ecstasytabletter för eget bruk trodde tingsrätten i Sandviken inte på honom. Han dömdes nu till fängelse i 2,8 år för grovt narkotikabrott.

Annons
Det var den 2 maj som narkotikapolisen i Sandviken slog till mot 25-åringens bostad på halvvägshuset i Storvik. I en plastpåse i garderoben hittades tre redlinepåsar med sammanlagt 245,5 tabletter ecstasy som alla hade en logo av en delfin.
- Partiet hade jag köpt under juli 2001 i Stockholm, berättade 25-åringen. Jag och min kompis i Gävle knarkade hårt och det här partiet köpte jag för eget bruk. Det hände att jag tog mellan tio och 15 ecstasytabletter per dag och jag var bara en skugga av mitt forna jag.
De inköpta tabletterna kostade 20 kronor styck och 25-åringen erkände att han fått pengarna genom att göra stölder.
Enligt mannen var han i så pass dåligt skick den 3 augusti fjol att han fördes till ett avgiftningshem. Sedan september har han bott på halvvägshemmet i Storvik. Under tiden på behandlingshemmet låg tabletterna kvar i kompisens lägenhet.

Hittade vid städning
- Det var när vi städade ur lägenheten för att kompisens mamma skulle komma hem efter en lång sjukhusvistelse som jag hittade tabletterna, berättade 25-åringen. Jag tog dem med till Storvik och där blev de liggande tills polisen gjorde husrannsakan.
Kammaråklagare Ulf Back undrade varför han inte kastade tabletterna när han slutat använda droger.
- Det har jag frågat mig själv de senaste veckorna, suckade 25-åringen.
Den narkotikapolis som var med på husrannsakan var kalld som vittne.
- Den 13 april greps en ung kille i Sandviken som hade tio ecstasytabletter med just delfinlogon, berättade polisen. Samma helg tog också polisen i Gävle flera personer som hade ecstasy med samma logo.
Sista april slog narkotikapolisen i Gävle till och grep en person. Då hittades också 680 ecstasytabletter, alla med logon av en delfin.

Redline-påsar
- När vi slog till i Storvik låg tabletterna i tre ljusröda redline-påsar och samma typ av påsar hittades i samband med beslaget i Gävle, berättade polisen. Jag eller mina kollegor i Gävle har aldrig sett esctasytabletter med delfinlogo eller den här färgen på redline-påsarna
Polisen berättade också att han dagligen träffar på missbrukare, men aldrig att han hört något snack om delfinlogon.
Tingsrätten sa i sitt domslut att 25-åringen gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott och att hans köp av tabletterna skedde med tanken på att sälja det vidare. Han ska också vara kvar i häktet tills domen ligger laga kraft.
Den gävlebo som misstänks för innehav av 680 esctasytabletter kommer inom kort att åtalas för grovt narkotikabrott.

JÖRGEN LARSSON