Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsestraff för hvb-man

GÄVLETre års fängelse blev domen för den 61-årige hvb-föreståndare i Gästrikland som begått flera sexbrott mot minderåriga flickor.Han ska dessutom betala 183 000 kronor i skadestånd till de sju flickorna.

61-åringen dömd för grovt sexuellt utnyttjande av flickan på hemmet. Ska betala 183 000 kronor till offren.
Mest pengar får den flicka som bott på mannens hvb-hem och som han utnyttjade sexuellt under flera års tid. Hon får 100 000 kronor eftersom tingsrätten anser att brottet är grovt.
61-åringen själv har bara erkänt att han haft sex med flickan vid ett tillfälle och hävdar att det berodde på att hon kastade sig över honom och tvingade till sig samlag. En förklaring som tingsrätten bedömer som osannolik.

Tror på flickorna
Även i de andra fallen - som rör förförelse av ungdom och försök till sexuellt utnyttjande av underårig av sammanlagt sju flickor i 15-årsåldern - hävdar mannen att det varit flickorna som tagit alla initiativ.
De gånger som två av flickorna haft oralsex med mannen gick han med på det bara för att de tjatade och han är så snäll.
Tingsrätten gav dock inte mycket för 61-åringens påståenden och har i sin bedömning helt gått på flickornas berättelser.
Enligt tingsrätten har 61-åringen på ett utstuderat sätt byggt upp ett förtroende hos flickorna.
Pengarna han gett till dem, oavsett om de haft sex med honom eller inte, fick flickorna för att de skulle få en känsla av att de stod i skuld till honom men även för att skapa ett behov av ännu mer pengar. Först därefter började han göra sexuella närmanden.

Känner ånger
61-åringen döms för försök till sexuellt utnyttjande av en av flickorna eftersom han visste att hon var under 15 år när han försökte förmå henne att ligga med honom.
När det gäller de andra sex flickorna har han gjort sig skyldig till förförelse av ungdom i samtliga fall, trots att bara två av dem har haft sexuellt umgänge med mannen.
Brottsrubriceringen förförelse av ungdom kom till för att skydda ungdomar från att dras in i prostitution. Den som är under 18 år anses inte mogen att ta ansvar för sin egen sexualitet och bedöma konsekvenserna av sitt eget handlande fullt ut.
Ett bevis på detta är enligt tingsrätten att flickorna som tagit emot pengar av mannen i dag mår dåligt och känner ånger.
Därför har flickorna blivit kränkta av mannen även om de besökt honom frivilligt och ibland själva var de som ringde upp och bestämde träff.
61-åringen var även åtalad för misshandel sedan en pojke som bott på hvb-hemmet anklagat mannen för att ha slagit honom.
Tingsrätten valde dock att ogilla den åtalspunkten.

ANNA HÖGLUND