Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

GÄvle I går föll domarna i terroristbrottsrättegången, där moskén i Gävle spelade en roll.
De åtalade männen är skyldiga till att ha samlat in över en miljon kronor till terrornätverket Ansar al-Islam i moskéer runt om i Sverige.

Det var de första domarna i Sverige enligt den nya terroristlagen, och de blev hårda.
Den 29-åriga imamen från Stockholm får sju års fängelse och den 25-åriga gatuköksägaren från Malmö sex år.
Båda döms dessutom till livstids utvisning från Sverige.
Stockholms tingsrätt anser att de är skyldiga till förberedelse till terroristbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Rätten konstaterar att den sammantagna skriftliga bevisningen, i form av brev, e-postmeddelanden och avlyssnade telefonsamtal, gör att det inte råder någon tvekan om att de båda männen ingått i terroristnätverket Ansar al-Islam.
Enligt rätten "kan det hållas för visst" att de gemensamt och med andra samlat in eller tagit emot cirka 148 000 dollar (drygt en miljon kronor) som skickats till Ansar al-Islam. Genom de avlyssnade samtalen och breven framgår att islamisterna i Sverige visste att pengarna skulle användas till terrordåd.
Därmed behöver man enligt domstolen inte kunna knyta vissa betalningar från 25-åringen till vissa terrorhandlingar för att döma för förberedelse till terroristbrott. "Det räcker att uppsåtet avser att ett terroristbrott förr eller senare kommer till stånd", står det i domen.

Det innebär att även om åklagaren inte kunnat bevisa att det var pengar från Sverige som finansierade självmordsattentatet i den kurdiska staden Arbil förra året, där över 100 människor sprängdes ihjäl, så har de dömda deltagit i förberedelserna.
Under rättegången i Stockholm vittnade en 45-årig Gävlebo. Han berättade om en fredagsbön som hölls i Gävle under ramadan förra året. Mullan predikade för självmordsbombare i Irak och samlade in pengar på bönemattor.
Enligt Agneta Hilding Qvarnström, vice chefsåklagare i Stockholm, har även den åtalade imamen från Stockholm varit i Gävle och hämtat pengar. Mullan från Gävle förhördes av säkerhetspolisen under utredningen.
TT/Gefle Dagblad