Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsestraff för knivhugg mot bekant

SANDVIKENEn 47-årig man från Årsunda dömdes i går vid Sandvikens tingsrätt till ett års fängelse för att oprovocerat ha huggit en annan man med kniv. Han ska dessutom betala över 40 000 kronor i skadestånd till mannen.

47-åringens advokat kommer att överklaga domen.
På kvällen den 9 juni i fjol tog 47-åringen med sig några folköl och åkte för att hälsa på en bekant. Under kvällen delade männen på några starköl och två glas whisky och pratade balland annat om sina barn. I huset fanns även den bekantes båda minderåriga söner.
Offret för knivhuggen har berättat att 47-åringen under kvällen blev sentimental och började gråta. Plötsligt, utan förklaring, flög han upp från stolen, drog fram en kniv och högg mannen i hans vänstra axel. 47-åringen fortsatte att hugga honom i hans högra överarm. När han förberedde ytterligare ett hugg lyckades mannen bryta ner 47-åringen på golvet och slå kniven ur handen på honom. Han ropade på en av sönerna som ringde polisen.
Efter cirka 40 minuter kom polisen. Under hela den tiden satt mannen gränsle över 47-åringen och höll fast honom.
Brottet anses som grovt eftersom mannen, enligt tingsrättens dom, visat särskild hänsynslöshet och råhet.
47-åringen kan inte förklara vad som hänt. Från det att han satt och drack öl fram tills dess att befann sig i polisbilen minns han ingenting, hävdar han.
Den 16 maj i år hölls en första rättegång mot 47-åringen. I samband med den beslutades att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Den 30 september tog så tingsrätten om hela rättegången. Gårdagens dom kommer att överklagas, berättar 47-åringens advokat Lars Häggström. Hans eget förslag om skyddstillsyn och psykiatrisk behandling, vore bäst, anser han.

JOHAN PIHLBLAD