Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängsligt förvar

GÄVLE Flyktingar, såväl barn som vuxna, som fått avslag på sin asylansökan kommer snart att tvångsförvaras i Gävle i väntan på att skickas ut ur landet. De 30 personer som ska jobba i den låsta avdelningen utbildas just nu.Samtidigt pågår färdigställandet av lokalerna för fullt.

- Skillnaden mot ett vanligt fängelse är att människorna som kommer att förvaras här inte är kriminella i vanlig bemärkelse. Visst, det är låst och övervakat, men det är ändå väldigt fritt. Det finns en stor utegård och de omhändertagna har tillgång till Internet och kan använda egna mobiltelefoner. Det här är mer som ett boende, säger Jakob Larsson, informatör på Migrationsverket.
Men det är ett ofrivilligt boende för människor som fått avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige. Upp till 28 personer kommer det att finnas plats för. På förvaret finns även en avskild avdelning för familjer.
Jakob Larsson berättar om de olika kategorier som de som kommer att förvaras här kan delas in i. Den största gruppen - förutom utvisningsdömda på grund av brott och personer som vistas illegalt i Sverige - är asylsökande som fått avslag av utlänningsnämnden.
- De vanligaste skälen till förvar är att det finns risk att personen kommer att hålla sig undan, gå under jorden, för att undvika att utvisas. Eller att det finns risk för brottslig verksamhet, säger han.

Maria Beiron, tidigare inspektör på kriminalvårdsanstalten i Gävle, har fått tjänsten som chef för förvaret. Hon tycker att det nya jobbet känns spännande, trots att det innefattar att låsa in människor som inte är kriminella. Ibland kommer det att vara barn.
- Det kommer att uppstå svåra situationer. Man kommer inte att vara omtyckt av de förvarstagna, de är ju inte där av egen fri vilja. Men för oss som ska jobba här handlar det om strikt myndighetsutövning, helt enkelt. Vi fattar ju inga beslut.
Hon säger att personalen ändå kommer att verka för en dialog med de omhändertagna.
- Vi kommer att i så stor utsträckning som möjligt jobba för att få personerna att frivilligt medverka. Därför är det väldigt viktigt med kompetent personal. Vi har varit noga när vi har valt ut de som ska jobba här, säger Maria Beiron.

30 personer har blivit utvalda bland många sökande. Just nu genomgår de ett introduktionsprogram.
- Vi vill att de ska komplettera varandra. Därför finns det till exempel statsvetare, jurister, socionomer, pedagoger och kriminalvårdare bland de vi valt ut. Åldern spänner från 26 till 61 och könsfördelningen är jämn. Vi har även personal med annan etnisk härkomst. Med den grupp vi har tror vi att vi ska kunna täcka upp alla situationer som kan uppkomma, säger Maria Beiron.
Den 16 februari startar verksamheten.
Sofia Öhlander
026-15 96 46
sofia.ohlander_gd.se