Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får betalt för att dansa i sommar

Rötter & Vingar är ett unikt projekt där unga får möjlighet att sommarjobba som dansare. Med hjälp av en professionell koreograf kommer de under tre veckor att arbeta fram en modern föreställning. I dag startade repetitionerna.

– Någon av er byter riktning. Var så goda!

Inne på Gävle teater pågår repetitionerna för fullt. Det är koreografen Ulrika Wedin från Stockholm som tilltalar sina ungdomar.

– Bra, gör det en gång till, men ställ er närmare varandra!

Tio ungdomar mellan 15 och 18 år deltar från Gävle och Uppsala. Alla blev uttagna på audition. De kommer att träna i tre veckor, samtidigt som tio andra ungdomar från Skåne tränar i Malmö. I september träffas sedan grupperna och slår ihop sina koreografier till en hel föreställning, som kommer att turnera under hösten och spelas i Gävle, Uppsala, Helsingborg och Malmö.

Rötter och Vingar drivs av drivs av Musik Gävleborg i samarbete med Dans i Uppland, Gottsunda Dans och Teater, Dunkers Kulturhus, Skånes Dansteater och Gävle Teater. Projektet ingår som en del i de deltagande kommunernas satsning på feriearbete för ungdomar. Därmed får alla dansare lön motsvarande ett kommunalt sommarjobb från den kommun de är skrivna i. Det här är tredje sommaren som liknande projekt genomförs.

– Det är roligt med i något sådant här, det är så roligt att jobba med ungdomar. För många är det helt nytt med modern dans, säger Ulrika Wedin.

Temat för showen är ”hem”. Alla tio dansare har förberett små stycken hemma som de nu kommer att få lära sina kompisar.

– Det är lite det som är grejen: förståelse. Att inte bara bli matad, utan även få prova att leda och lära varandra, säger Ulrika Wedin.

En av dansarna är Sandra Wiklund, 18 år, från Gävle. Hon tävlar i hip-hop på Uddans, men har faktiskt även provat på modern dans. Hon tycker det är väldigt roligt att vara med i ett sådant här projekt. Eftersom det inte är så lätt att satsa på dans här i Gävle, när så många av de högre nivåerna är koncentrerade till Stockholm, tar hon alltid chansen så fort det är möjligt.

– Det känns väldigt utvecklande. Det bästa är att bli medveten om sin kropp: att lära sig kroppskontroll och få insikt i hur den egna kroppen fungerar. En annan fördel är att det är en så otrolig merit. Det är också bra att lära känna folk, och få kontakter som gör det lättare att satsa på dansen i framtiden.

Och att dansa är naturligtvis vad hon helst av allt vill göra.

Hon är mycket positiv till alla bra övningar, och tycker om Ulrikas sätt att variera träningen. Ulrikas förmåga att engagera ungdomarna hörs tydligt i hennes uppmuntrande rop från scenen:

– Bra, vi tar det en gång till!