Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får inte installera bergvärme

SANDVIKENSandvikens kommun förbjöd en kvinna att installera bergvärme i en villa. Hon överklagade till länsstyrelsen som dock nu gett kommunen rätt.

Annons
Det var i maj förra året som bygg- och miljönämnden beslutade att avslå en ansökan från en kvinnlig villaägare i Jäderfors om att få installera en värmepump med bergvärme.
Som skäl för beslutet angavs att anläggningen skulle komma att ligga inom en inre skyddszonen för Jäderfors vattentäkt.
Kvinnan överklagade dock beslutet och yrkade på en ny prövning av saken.

Delar bedömningen
Hon har bland annat hävdat att borrhålet bara blir tio centimeter i diameter och att det ska utföras av auktoriserade yrkeskunniga som är medvetna om eventuella risker.
Enligt kvinnan borde därför bergvärme inte vara farligare än andra miljöhot. Dessutom påpekar hon att hennes fastighet ligger i utkanten av skyddsområdet och att andra fastighetsägare ska ha fått installera bergvärmeanläggningar inom det inre skyddsområdet tidigare. Dessa anläggningar har inte haft någon inverkan på grundvattnet.
Länsstyrelsen konstaterar dock att man delar nämndens bedömning.
- En restriktiv hållning till att tillåta värmepumpar inom skyddszoner anser länsstyrelsen vara i enlighet med aktuell lagstiftning, skriver man i beslutet.

Platsen inte lämplig
Det är en viktig målsättning för samhället att långsiktigt säkra såväl grundvattentillgångens kvalitet som kvantitet, konstaterar länsstyrelsen.
- Skyddszoner för vattentäkter är i regel inte lämpliga platser att anlägga vattenpumpsanläggningar. Även om föroreningsrisken är liten i det enskilda fallet måste tillsynsmyndigheten se till den totala risken om fler värmepumpar anläggs. Överklagandet ska därför avslås, skriver länsstyrelsen.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se