Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får skadestånd för skrotad bil

VÄSTRA GÄSTRIKLANDEn kvinna i västra Gästrikland får 700 kronor i skadestånd av Justitiekanslern, JK, sedan polisen av misstag forslade bort hennes bil och skrotade den.

I augusti förra året stals kvinnans bil. Tio dagar senare hittades bilen av en polispatrull och kvinnan meddelades samma dag att hennes bil hade återfunnits. Åtta dagar senare stod bilen fortfarande kvar utan att kvinnan hade hämtat den. Bilen var helt utbrunnen och polisen ansåg den som fordonsvrak. Beslutet fattades att flytta bilen. Den skrotades därefter.
Kvinnan anmälde polisens hantering och Rikspolisstyrelsen såg över saken. Styrelsen gav kvinnan rätt och ansåg att bilen varit uppställd för kort tid för att kunna anses som övergiven och som fordonsvrak. Rikspolisstyrelsen kunde dock inte ta ställning till kvinnans begäran om skadestånd eftersom det inte gick att styrka att bilen haft något värde när beslutet fattades att skrota den.
Ärendet gick vidare till JK som liksom Rikspolisstyrelsen fann att kvinnan inte kunnat bevisa att bilen haft något värde. JK accepterar dock kvinnans krav på ersättning med motiveringen att man
med hänsyn till de "uppenbara bevissvårigheter som numera föreligger på grund av polismyndighetens handläggning" måste godta att bilen kan ha haft ett värde.
SOFIA ÖHLANDER