Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får stenblocken att dansa

Julian Opie upphäver gravitationen hos den skånska vulkanstenen. ”Caterina dansar naken” heter sommarens stora nyförvärv på Kivik Art Center.

Han tycker om att se vad världen har att erbjuda. Under ett tidigare besök i Kivik blev den brittiske konstnären Julian Opie introducerad för diabas, svart skånsk vulkansten.

Skulpturerna har sedan gjorts på plats, utan att han själv varit med. Under överinseende av Sune Nordgren på Kivik Art Center och efter noggranna ritningar och instruktioner från Julian Opie har siluetterna graverats in i den blankpolerade svarta stenen som bland annat brukar användas i gravstenar.

– Jag tycker om mitt verk, det är extremt permanent och extremt tungt. Det är laddat med mening och atmosfär men det är också fysiskt tungt, säger Julian Opie på telefon på väg från flygplatsen.

Caterina är till vardags dansare på Royal Ballet i London vars koreograf Wayne McGregor kontaktade Opie och frågade om han ville använda sig av dansarna i sin konst.

– Caterina trotsar gravitationen, hon blir en kontrast till den här tunga stenen, med dess konnotationer av död.

Julian Opies stiliserade figurer för tankarna till popkonsten och han är dessutom en konstnär som gärna arbetar nära musiken.

Vid millennieskiftet gjorde han ett numera klassiskt omslag till gruppen Blurs samlingsalbum, övertygad om att ett cd-omslag kan vara en lika god utställningslokal som ett galleri eller museum.

Omslaget återfinns nu också på National Portrait Gallery i London.

Kristianstads konsthall visar i sommar en utställning med hans konst, däribland hans spelande porträtt av Bryan Adams.

– Han skrev musik till mig i utbyte mot att jag gjorde ett porträtt av honom och den bilden spelar nu hans musik. Jag tycker om idén att man tar allt möjligt och sedan sätter i hop det i stället för att göra bara en bild. Genom datorer kan man kombinera allt i ett enda verk, säger Julian Opie som också förklarar sin kärlek till samarbeten.

– En av fördelarna med att bli äldre – det finns inte många – men en av dem är att man lärt känna flera människor och att de kommer till en med idéer och förslag.