Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får ta till tvångsinlösen

Regeringen har gett Gävle kommun rätt att expropriera ett 13 hektar stort skogsområde i Hemlingby.

Lars-Åke Persson, som äger skogen, har svårt att förstå att kommunen går så långt som till tvångsinlösen.

– Man ska inte begära expropriation innan förhandlingarna har strandat. De här förhandlingarna har inte strandat, åtminstone inte från min sida. Jag har pliktskyldigt kommit varje gång som kommunen har kallat. Men de får lov att betala marknadsvärdet för marken, säger han. De bud jag fått är långt under vad marken är värd.

Orsaken till att kommunen vill köpa Lars-Åke Perssons mark är planerna på att skapa ett nytt stort bostadsområde söder om Hemlingby Köpcentrum.

Hela området blir på 62 hektar och ska rymma 200-400 bostäder, men eftersom kommunen inte ägt all mark har detaljplanearbetet inte kunnat komma igång.

– Lars-Åke Perssons mark ligger som en ö mitt i området. Vi måste ha tillgång till hela området för att få fram en bra plan, säger Lennart Emretsson, chef för mark och exploatering.

Diskussionerna mellan Lars-Åke Persson och kommunen har pågått i fem-sex år.

Kommunen har kommit överens med två grannar om ersättningsskog, men Lars-Erik Persson är inte nöjd med de bud som han har fått.

– Lagen säger att man ska hitta ett marknadsvärde, och det här är ju inte vanlig skogsmark. Det är ju byggnadsmark, säger Lars-Åke Persson.

– Han har förväntningar om ersättning som det är omöjligt för oss att gå tillmötes, säger Lennart Emretsson.

Nu ska Lars-Åke Perssons advokat fundera på om beslutet kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Vad priset blir vid en expropriering fastställs senare av domstol.