Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgerna har betydelse

Nog är det nya tider när det är marknadsavdelningen som nästan får sista ordet om vilka färger en klubb som Gefle IF ska spela i.

Jag minns när Brynäs var alldeles färska svenska mästare i ishockey 1964. Då spelade de i vita dräkter med svarta och gula ok, och det går inte att komma ifrån att det var riktigt läckert. Distinkt, elegant, coolt.

Men det var en som inte var riktigt nöjd. Lennart ”Tigern” Johansson gick till Thure Wickberg och påpekade att hockeyspelare i mörka dräkter ser större och mer skräckinjagande ut.

Det tog Thure intryck av. Brynäsarna hade det mesta som behövdes, men de flesta av killarna var ganska spensliga. Så 1964-65, säsongen efter första SM-guldet, spelade laget i helsvart.

Om det hade någon verkan är oklart – den säsongen tog Västra Frölunda hem SM-guldet. Fast svarta Brynäs kom ju igen och tog ett antal SM under de närmaste åren.

Min vän Kaj Annebrant minns att Bertil ”Danskdödarn” Ericsson en gång berättade för honom att Sandvikens IF hade vita tröjor då han började spela i klubben. Det gillade inte Bertil, så till säsongavslutningen 1936 hade han sett till att någon sytt upp röda pullovers som killarna satte på sig ovanpå de vita tröjorna. Dessutom gick strumporna i rött och vitt.

Självaste bruksdisponenten hade invigts i planerna, och då SIF dessutom besegrade Halmstad med 4–1 hemma på Norra IP i de nya färgerna var saken klar.

Men det var nog tur att nymodigheten testades i den sista matchen för säsongen, för när kläderna tvättades förvandlades den röda färgen till rosa.

Detta ordnade sig med tiden då tvättmedel och tyger blev bättre, och så småningom var SIF-dräkterna röda och vita redan när de kom från fabriken. Men den nuvarande leverantören, Umbro, saknar sinne för tradition och vägrar tillverka några tröjor som är röda med vita ärmar.

Så på senare år lär SIF ha löst problemet genom att använda vita tröjor som man drar en pullover över...