Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgsprakande sci-fi-drama

Vi förflyttas 100 år framåt i tiden, jorden är på väg att gå under och det tar närmare sex år att komma till eventuella rikedomar i Pandora.

Rullstolsbundne Juke ersätter sin döde tvillingbror Tom i vetenskapligt syfte, med sitt personliga mål att tjäna pengar tillräckligt för specialistvård som kan bota hans förlamning.

Juke hamnar i en sagolik värld, både skrämmande och sällsynt vacker. I stället för brorsan låter sig den forne marinsoldaten (åtminstone i sin drömvärld) klonas till en jättelik varelse som tämligen snart hamnar bland infödingarna som lever i en sorts motsvarighet till Jurassic Park x 100.

Uppdraget är kort och gott att han ska flytta på individerna i denna djungel till förmån för giriga, stridslystna och hänsynslösa människor ute efter diverse rikedomar i denna värld.

Ja, historien kan lätt associeras till det mesta som hänt på den planet vi kallar för jorden. Bortdrivningen av naturmänniskor, de som vi slarvigt kallar för infödingar, exploateringen och skövlingen av skog och natur och imperialisternas framfart i tredje världen.

James Cameron har spenderat 350 miljoner dollar till sin budget och skildrar på ett imponerande sätt historien med alla dess ingredienser, action, skräck, våld, romantik och gu’vetallt. Visst, en gränslös orgie i specialeffekter, ändå stör det inte. Hjälten Juke, som i formen av en Avatar, kliver över till andra sidan och det uppstår komplikationer gentemot uppdragsgivarna, förutom vetenskapsgruppen med utmärkta Sigourney Weavers rollfigur i spetsen.

Oavsett om det är politiskt, antiimperialistskt eller inte så är det en färgsprakande, vacker men också spännande och fantasifull äventyrsfilm i en annan värld – men ändå i vår.

Ännu så länge, innan vi förstört den fullständigt.