Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig fransk protektionism

Uppgifterna under fredagen om att Renault är i färd med att flytta biltillverkning från Slovenien till Frankrike är mycket oroande. När den franska regeringen började signalera om statsstöd i utbyte mot att tillverkarna skulle flytta produktion till Frankrike lät inte de kritiska reaktionerna från andra EU-länder vänta på sig.

Vid månadsskiftet hölls ett extra toppmöte och efter det var det tänkt att de protektionistiska tendenserna i unionen skulle hållas kort och förbundet mot statsstöd respekteras till fullo. Men nu tycks det alltså som att den franska inriktningen får effekter i alla fall.

Det sista som behövs i den breda ekonomiska nedgången är protektionism och spirande nationalism. Historien har gång på gång visat att det är fel väg att slå in på i alla avseenden. Den franska regeringen kan måhända plocka kortsiktiga, populistiska poäng på att ”rädda” arbetstillfällen i Frankrike. Men priset blir högt, både för den ekonomiska tillväxten och för sammanhållningen i EU.

Det hela blir inte bättre av att G20-länderna inom kort ska samlas i London och föreslå åtgärder för att ta världen ur den globala ekonomiska krisen. Frankrike, ett av medlemsländerna, förlorar enormt i trovärdighet genom att flirta med ekonomisk nationalism.

EU-kommissionen vill nu ha en förklaring från Frankrike. Det är den inte ensam om.