Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig fransk protektionism

Annons

Uppgifterna under fredagen om att Renault är i färd med att flytta biltillverkning från Slovenien till Frankrike är mycket oroande. När den franska regeringen började signalera om statsstöd i utbyte mot att tillverkarna skulle flytta produktion till Frankrike lät inte de kritiska reaktionerna från andra EU-länder vänta på sig.

Vid månadsskiftet hölls ett extra toppmöte och efter det var det tänkt att de protektionistiska tendenserna i unionen skulle hållas kort och förbundet mot statsstöd respekteras till fullo. Men nu tycks det alltså som att den franska inriktningen får effekter i alla fall.

Det sista som behövs i den breda ekonomiska nedgången är protektionism och spirande nationalism. Historien har gång på gång visat att det är fel väg att slå in på i alla avseenden. Den franska regeringen kan måhända plocka kortsiktiga, populistiska poäng på att ”rädda” arbetstillfällen i Frankrike. Men priset blir högt, både för den ekonomiska tillväxten och för sammanhållningen i EU.

Det hela blir inte bättre av att G20-länderna inom kort ska samlas i London och föreslå åtgärder för att ta världen ur den globala ekonomiska krisen. Frankrike, ett av medlemsländerna, förlorar enormt i trovärdighet genom att flirta med ekonomisk nationalism.

EU-kommissionen vill nu ha en förklaring från Frankrike. Det är den inte ensam om.