Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligare fästingar att vänta

Håll tummarna för en varm och torr sommar. Den milda vintern och blöta försommaren bäddar för en fästingexplosion.
Och en värre variant av TBE-viruset kan vara på väg in i landet.

Annons

– Vi hade ett fall av TBE i Västerbotten i fjol som vi misstänker kan ha varit av den sibiriska, eller östliga typen. Men vi hann aldrig ta prover för att konstatera det, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på smittskyddsinstitutet (SMI).
Till skillnad mot den vanliga TBE-varianten, är den är mer aggressiv och har en högre dödlighet berättar hon.
Därför ska SMI samla in fästingar under sommaren för att eventuellt kunna isolera smittan.
– Den sibiriska TBE-varianten bärs bara av den så kallade Taigafästingen, så vi får se om vi hittar något exemplar, säger hon.
Och förutsättningarna för de smittbärande djuren har hittills varit gynnsamma.
– Det ser bra ut om man är fästing. Jag ser själv att jag har tre stycken, konstaterar Kajsa Glemhorn, biolog på Station Linné på Öland, när TT ringer upp.
Fästingarna gynnas
Enligt henne är det redan nu gott om fästningar i de svenska markerna. Försommaren har varit regnig och om vädret inte blir varmare och torrare riskerar det att bli en mycket behaglig sommar för de blodsugande djuren.
– Vintern var bra för fästingarna. Den var ganska mild, men när det väl blev kallt kom det snö som lade sig som ett skyddande lager, säger hon.
Det som kan hejda fästingarna är värme och torka. De är helt beroende av vätska, och när det blir torrt sänker de aktiviteten rejält.
Det är längs östkusten som bestånden är som störst. Samtidigt har förekomsten av fästingar blivit allt mer nordlig, berättar Kajsa Glemhorn. Och boven är det varmare klimatet.
– Under kalla vintrar dör de ut, men efter som de blivit allt mildare har de överlevt, säger hon
Mångdubbling av TBE
Enligt Marika Hjertqvist innebär det också en ökning av TBE-smittan. Under de senaste 15–20 åren har antalet fall skjutit i höjden – från 1990-talets 60–80 fall per år till fjolårets 224 fall per år.
I år har bara 9 fall av TBE rapporterats till SMI. Men det är tyvärr ingen indikation på att de blir en lägre förekomst av sjukdomen under 2009.
– I fjol hade vi bara 11 fall av TBE fram till midsommar. Det är först i juli och augusti rapporterna kommer in, säger Marika Hjertqvist.