Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligaste djuret för människan – vildsvin eller varg?

Inställda lektioner, avbruten ungdomsidrott och små barn som inte längre får sova i vagnen utomhus. Vargen har skrämt upp många i Gästrikland. Men är den farligare än vildsvinet som nu etablerar sig?
– Jag bedömer absolut att vildsvinet är mindre farligt än varg för människan, säger Johan Lundberg på Jägareförbundet i Gävleborg.

Människors rädsla för varg har det berättats om i många artiklar i Gefle Dagblad de senaste åren. En inte helt obefogad rädsla enligt Johan Lundberg på Jägareförbundet.

– I dödlig utgång, tittar man på vargens beteende där kanske inte bara människan utan tamdjur hamnar i vägen kan skillnaden vara hårfin mellan små tamdjur i förhållande till små människor som rör sig. Där tror jag dimensionen är oerhört farligare vad gäller vargen än vildsvin, säger han.

Under hösten har Gefle Dagblad skrivit om att pedagogerna på Järbo förskola infört restriktioner efter vargobservationer.

– Vi låter inte de yngsta barnen sova ensamma utomhus, berättade förskolechefen Annette Gottfriedson då.

Vid samma tid avbröts ett barmarksträningspass med 70 barn efter en vargobservation.

– Vi tog det säkra före det osäkra. Även om vi inte trodde att vargen skulle attackera barnen beslutade vi att avbryta träningen utomhus, berättade ungdomsledaren Tomas Rundgren.

Tidigare ställde Svalans förskola i Sandviken in all utomhuspedagogik.

– De ska inte vara farliga, men vi vet inte och vågar inte chansa, berättade en förskolelärare.

Frågan är om begränsningarna nu kommer att bli ännu större bland barn- och ungdomspersonal när vildsvinet börjar etablera sig. Inte om man lyssnar till Jägareförbundet Johan Lundberg.

– Det finns ingen som helst anledning till oro för vildsvin. De kända fall som jag vet är i samband med jakt. Vildsvin uppträder oerhört sällan på ett aggressivt sätt, säger han.

LÄS ÄVEN: TV: Här attackerar vildsvinet bilen

Ett av fallen där vildsvin attackerat jägare inträffade i Småland för tre år sedan. Lennart Weidinger var ute för att jaga när det prasslade till i buskarna.

– Jag hann bara se ett brunt monster som rusade fram, men jag hann inte röra mig överhuvudtaget innan vildsvinet högg mig i ljumsken. Vildsvinet skakade mig kraftigt. Det kändes som att jag kastades fram och tillbaka som en trasa, berättade han för tidningen Metro.

Enligt kirurgen på sjukhuset hade Lennart Weidinger tur som inte dog av attacken.

– Om han hade tagit ett nytt tag hade det gått riktigt illa, säger han.

I centrala Jönköping attackerades två personer av två vildsvin för två år sedan och i Göteborg blev Frank Rydén attackerad förra hösten när han väntade på bussen.

– Jag hoppade upp längs med ett högt bullerplank och hängde mig fast i fingertopparna. Där under stod besten och grymtade med svarta ögon. Helvete vad rädd jag var, berättade han för TT.

LÄS ÄVEN: Se filmerna på vildsvinsligan i Bomhus

Senast en varg attackerade en människa i Sverige var för 195 år sedan. Den ökända Gysingevargen rymde från sin inhägnad i Hofors och attackerade under fyra månader 31 personer. Nio barn dog. Attackerna inträffade troligtvis för att vargen aldrig lärt sig jaga samt förknippade människor med mat efter fångenskapen.

Varken före eller efter vintern 1821 har någon dokumenterad vargattack skett i Sverige. I Ovansjö sockens husförhörslängd skrev man:

”Man har varit af den tanken, att vargar aldrig ätit Människjor; men år 1821 ifrån Nyårstiden till nedanstående dato, har man en bedröflig ärfarenhet häraf.”

Mellan åren 1827 och 1839 dödades 6790 vargar i Sverige. 1870 var antalet vargar nere på 100 individer. Den har sedan dess inte återhämtat sig förrän på 2000-talet.

Vildsvinens etablering i Gävleborg kommer sannolikt att innebära en större fara för människor.

– Med absolut största sannolikhet så kommer vi att få se en ökande trend av trafikolyckor om vildsvinet etablerar sig här. Ungefär i samma omfattning som rådjur om inte ännu värre, säger Johan Lundberg på Jägareförbundet.

LÄS ÄVEN: Elsy såg två vildsvinskultingar i Sätra

Gävlebon Anders Hjelm var på väg hem till Sätra från Uppsala på gamla E4 en sen höstkväll 2010.

– Jag körde i ungefär 110 kilometer i timmen när en siluett plötsligt dök upp i mörkret. Jag insåg att det var ett vildsvin och hann skrika "faaan". Sen small det och krockkudden var i ansiktet.

Anders klarade sig utan fysiska skador. Bilen däremot fick skrotas eftersom reparationen skulle bli för dyr.

– Det var som att köra in i en gråsten, säger Anders Hjelm.

Under 2015 inträffade 4131 trafikolyckor med vildsvin. Varje år beräknas trafikolyckor med vildsvin kosta 290 miljoner kronor.

– De rör sig mycket i mörkret och springer framför bilarna, säger Johan Lundberg.

Går det inte då att säga att vildsvinet är farligare för människor om man räknar in trafikfaran?

– Om man räknar olycksrisk så är naturligtvis trafiken ett område där man kommer se en ökad trend, säger Johan Lundberg.

Motsvarande siffra för varg var 10 olyckor under 2015. Älgen var inblandad i 4811 trafikolyckor.

FOTNOT: 2012 inträffade en vargattack på kolmårdens djurpark. En kvinna avled. Bland vilda djur i svenska naturen var det 195 år sedan den senaste dokumenterade vargattacken inträffade.