Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt få ambulanser

GÄVLE
Det finns för få ambulanser i Gästrikland. Liv riskeras.
- Det är brist på både fordon och personal, säger Peter Bergh, ambulanschef.

Än så länge har Peter Bergh inga indikationer på att någon avlidit i väntan på ambulans men enligt Bergh är det bara en tidsfråga. Om eller när det sker vill inte han ta ansvaret.
- Det är därför jag säger ifrån nu. Det är inga motstridigheter mellan mig och politikerna. Landstingets projektgrupp vill vänta på hela länsutredningen men det tar för lång tid och vi har inte den tiden, säger Peter Bergh.

Fler utryckningar
Enligt statistiken har det skett en liten men stadig ökning av antalet utryckningar under flera år. Såväl akututryckningarna som rena sjuktransporterna har ökat. I december kulminerade det och 20-30 sjuka kunde stå i kö när det var som värst.
- Vi hade ett fall med bröstsmärtor där väntetiden var 16 minuter innan ambulansen ryckte ut.
Enligt ambulanschefen saknas ofta lediga bilar i Gästrikland. Och om en ledig bil finns i Hofors hjälper inte det om en allvarligt sjuk patient finns i Gävle.
- Kortsiktigt har vi löst det här med hårdare direktiv till larmcentralen och andra turer men på sikt behövs fler resurser. Vi är skyldiga att inom rimlig tid, vad det nu är, att köra alla transporter där det krävs medicinsk insats och i lagen står att alla har rätt till vård, säger Peter Bergh.

Fler fordon
Enligt landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp, ska landstinget satsa på fler fordon. - Jag vet att det varit problem särskilt i december, men om det är så allvarligt så att liv riskeras vet jag inte. Det kan inte jag som politiker avgöra. Men vi har en projektgrupp där även Peter Bergh sitter med som föreslår att man ska skaffa särskilda sjuktransportbilar som kan klara de transporter där det inte behövs ambulansvård. Det skulle ge en förstärkning, säger hon.
- Jag skulle tro att vi kan ta ett sådant beslut i vår. Men hur lång tid det tar innan sjuktransportbilarna är i trafik är omöjligt att säga i dag, säger hon.

Sammanslagningen
Problemet med ambulansbrist finns över hela landet och en trolig orsak är sjukhussammanslagningarna
- Efter sammanslagningen av Gävle-Sandvikens sjukhus 1997 fick vi en ökning av transporter. Det har planat ut men på en för hög nivå och någon utvärdering av sammanslagningen har inte skett, säger Peter Bergh.
Hela landet stänger vårdplatser vilket gör att fler är sjuka hemma. Flera akutsjukhus har också stängt. Bland annat körs Bollnäs patienter till Gävle och många går vidare till specialistsjukhus. Antalet långa transporter har ökat i och med detta.
- Det handlar om att rädda liv. Vi måste få direktiv och då ligger ansvaret högre upp.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se