Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farligt med semester

GÄVLE
Semestertider är olyckstider. Statistiken talar sitt tydliga språk - håll dig så långt borta som möjligt från både verktyg och gräsklippare, det är säkrast.

Annons
Semestern innebär för många en tid av hemmafixande och trädgårdsarbete, det vill säga massor av tillfällen att göra sig illa på olika sätt.

Varje år skadar sig 2000 svenskar i foten under gör-det-själv-arbete eller trädgårdsarbete. 15000 skadar händerna. Gräsklipparen är den stora boven när det gäller fotskador.
- Orsakerna till gräsklippningsolyckor är ofta att man klipper gräset i uppförsbacke och så rullar klipparen ned över foten. Andra orsaker är att man klipper barfota eller halkar i blött gräs, säger Markus Norling, ansvarig för personförsäkringar på försäkringsbolaget If.

Andra redskap att sky som pesten är motorsågar, knivar och yxor, som varje sommar orsakar svåra skador.
- Människor tar för stora risker när de handskas med farliga trädgårdsredskap. Det är viktigt att ha rätt utrustning, som grova skor, handskar och i vissa fall skyddsvisir, säger Markus Norling.

Värst av alla, om man ska tro den lista över farliga redskap som If har tagit fram, är vinkelslipen, tätt följd av vedklyven och stegen.
En annan semestersabotör under stark uppsegling är studsmattan, sedan 2001 har antalet olyckor ökat med 1000 procent (!) Stukade fötter och frakturer på underarmar är vanligast, och det är oftast barn mellan 5 och 14 år som skadar sig.
Bästa semestertipset? Lämna överhuvudtaget inte solstolen - det är säkrast så.

Martin Hofvenstam
026-15 96 44
martin.hofvenstam@gd.se