Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färneboelever utvisas ur Bolivia

SANDVIKEN
Fyra unga kvinnor som studerar vid Färnebo folkhögskola har utvisats ur Bolivia under dramatiska former.

Annons
De anklagas för att ha deltagit i demonstrationer tillsammans med bolivianska kokaodlare.
Påståendet tillbakavisas av folkhögskolan.
- De har blivit brickor i ett politiskt spel, säger skolans samordnare Paul Carlsson.
Vad de fyra kvinnorna heter eller var de kommer ifrån vill han inte tala om men berättar i alla fall att de bor på skolan i Österfärnebo, när de deltar i kurser där, men att de inte kommer från de här trakterna. De fyra är mellan 19-22 år gamla.

Global rättvisa
Eleverna går kursen Global rättvisa och de var i Bolivia för att studera bland annat hur folkliga rörelser i Latinamerika arbetar mot förtryck. De totalt 20 kursdeltagarna - samtliga från Färnebo folkhögskola - har besökt och deltagit i en rad konferenser och möten med bolivianska folkrörelser av olika slag.
Enligt Färnebo folkhögskola kom polisen i söndags till det vandrarhem i Bolivia som eleverna bodde på för att kontrollera samtligas pass. Det visade sig att de fyra kvinnorna inte hade giltiga visum, till skillnad från de övriga eleverna.
- Det är det enda legala skälet till att de utvisats. I vanliga fall får man automatiskt 90 dagars uppehållstillstånd i Bolivia men de här fyra har fått 60 dagar. Det har de helt enkelt inte upptäckt. I vanliga fall brukar det inte vara några problem att få förlängt på plats men polisen valde i stället att visa ut dem av detta skäl. Det kan vi inte säga något om men myndigheterna där kunde ha skött det bättre, säger Paul Carlsson.

Påståenden
Men enligt bolivianska myndigheter ska de ogiltiga visumen inte vara den enda orsaken till utvisningen. Svenskorna ska ha brutit mot de lagar som förbjuder utlänningar att lägga sig i interna angelägenheter och att ägna sig åt politiska aktiviteter i landet. Myndigheterna påstår dessutom att det finns fotografier som bevisar att de fyra deltagit i demonstrationer och andra politiska handlingar tillsammans med kokaodlare i Chapareregionen.
Koka är basen för framställning av kokain och en viss odling är i Bolivia tillåten. Landet skakas just nu av oroligheter eftersom kokaodlare är i uppror mot regeringens plan att förstöra alla illegala odlingar. I protest har tusentals bönder blockerat landets största motorväg drygt 20 mil söder om huvudstaden La Paz.
I måndags ingrep polis och militär. Minst 168 personer greps, bland andra de fyra unga kvinnorna, hävdar alltså bolivianska myndigheter.
Men Paul Carlsson tillbakavisar dessa bevis och säger att det handlar om ryktesspridning i bolivianska medier.
- Jag vet med bestämdhet att de fyra var i La Paz vid den tidpunkt som de påstås har varit med på demonstrationerna i Chapare, säger han.
De fyra kvinnorna utvisades till Brasilien, de lämnade Bolivia med flyg på tisdagen. De uppgifterna bekräftades av svenska UD på onsdagseftermiddagen.
Enligt Paul Carlsson har händelsen varit obehaglig för alla inblandade.
- Det har varit en traumatisk upplevelse för de fyra men de är välbehållna.
Vid folkhögskolan i Österfärnebo inväntar man nu mer information men väntar sig inga fler problem. Övriga kursdeltagare fortsätter som vanligt. Det innebär att de flyger till Brasilien på lördag där de tillsammans med de fyra utvisade kvinnorna kommer att delta i ett seminarium innan de åker hem om några dagar.

KARIN BERGKVIST