Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre än beräknat på Sandvik får kortare arbetstid

1 000 metallarbetare på Sandvik Materials Technology slipper lönesänkning och arbetstidsförkortning i några månader. 250 av dem undantas helt från det arbetstidsavtal som slöts för några veckor sedan. – Vi har behov av att köra till hundra procent på några enheter, säger Per-Olof Stålesjö, personalchef på Sandvik Materials Technology.

De 250 som blir helt undantagna jobbar på avdelningar som knappt märkt av någon minskning av efterfrågan alls.

Det gäller till exempel produktionen av ånggeneratorrör för kärnkraftverk, den avdelning som GD berättade om i förra veckan.

På trådavdelningen kommer cirka 150 metallare att undantas i några månader. I höst görs en ny bedömning av orderläget.

– Det är väl jättebra. Mina medlemmar är nöjda, säger Hans Hedén, ordförande i IF Metalls trådgrupp.

Företaget och IF Metall kom överens i går om undantagen, som gäller i varierande tidsperioder, men huvudsakligen i antingen två eller tre månader. Att så många, cirka 50 procent av metallarbetarna, berörs av undantagen överraskar också facket.

– Jag är själv förvånad, säger Bosse Boström, ordförande i Metallklubben.

Det ursprungliga arbetstidsavtalet för metallarna på Sandvik Materials Technology gällde alla anställda.

Metallarbetarnas arbetstid sänktes med 20 procent samtidigt som bruttolönen sänktes med elva procent. Men att undantagen är många betyder inte att Sandvik ser annorlunda på situationen i dag, eller att orderläget snabbt har förbättrats.

– Vi har helt enkelt grävt oss ner mer rejält och granskat behovet på varje enhet, säger Per-Olof Stålesjö.

– Vissa enheter kör till 100 procent och då har vi valt att låta dem stå utanför avtalet.

Sandvik diskuterar också med tjänstemannafacken om undantag från arbetstidsavtalet. De diskussionerna fortsätter i nästa vecka och Per-Olof Stålesjö räknar med att undantagen blir klara redan på måndag.