Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre anmälda till A-kassorna

Allt färre arbetssökande anmäls till A-kassan för att de bryter mot A-kassereglerna. I Gästrikland har anmälningarna minskat med över 50 procent på ett år.

Det är Arbetsförmedlingen som ska meddela A-kassorna när det kan misstänkas att en arbetssökande inte uppfyller kraven för att få ersättning från A-kassan. Det kan handla om att någon tackat nej till ett arbete, eller till ett program hos Arbetsförmedlingen, eller struntat i att söka anvisat arbete. Beslutet om sanktioner fattas sedan av respektive arbetslöshetskassa.

Under första kvartalet i år anmäldes 1 087 fall till A-kassorna, den lägsta kvartalssiffran sedan 2002. I Gästrikland anmäldes 27 fall, mot 62 under första kvartalet 2008.

85 procent av anmälningarna i landet ledde till någon form av sanktion, antingen sänkt ersättning eller ingen ersättning alls under en viss tid.

Enligt IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, finns det ingen given förklaring till minskningen. En anledning kan vara att arbetsförmedlingarnas arbetsbörda har ökat, men det har bara haft begränsad betydelse, enligt IAF.