Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre barn föds under lågkonjuktur

Även barnkullarna påverkas av lågkonjunkturen. Men det märker vi först om några år.
Barnafödandet följer tydligt konjunkturkurvan med en viss tids fördröjning, enligt en studie som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort.

Många som har förlorat jobbet eller märkt att det blivit svårare att få jobb när konjunkturen dalat väljer att i stället studera. SCB:s studie visar att de som studerar eller står utanför arbetsmarknaden oftare väljer att vänta med att föda sitt första barn jämfört med de som är sysselsatta. Studerande som skaffar barn riskerar nämligen att få väldigt låg föräldrapenning, som baseras på förvärvsinkomst.

Den svenska föräldraförsäkringsmodellen har bidragit till att barnafödandet i Sverige tydligt följt konjunktursvängningarna och varierat kraftigt. I början av 1990-talet kom fastighetskrisen och barnafödandet minskade. Tio år senare sprack it-bubblan och barnkullarna minskade igen. Motsatt är modellen också en förklaring till att Sverige ligger i topp över statistiken för barnafödande i världen.

SCB:s studie bygger på uppgifter från över 50 000 kvinnor och 70 000 män mellan åren 1987 och 2004.

Men än så länge föds många barn i Sverige. Fruktsamheten förra året var den högsta på 15 år. 1,91 barn föddes per kvinna. Totalt föddes 109 301 barn i Sverige, vilket är 1 880 fler än under 2007.

Under året steg även den genomsnittliga livslängden. De flickor som föddes under 2008 beräknas i genomsnitt leva i 83,15 år medan pojkarna har en förväntad genomsnittlig livslängd på 79,10 år. Medellivslängden i Sverige har ökat avsevärt för både kvinnor och män sedan 1900. Under 1900-talets första decennium var den förväntade medellivslängden för nyfödda flickor 56,98 år medan den var 54,53 år för pojkar.

För att befolkningen ska reproducera sig själv måste varje kvinna i genomsnitt föda 2,1 barn. Under 2008 var den summerade fruktsamheten för kvinnor 1,91, det vill säga under denna nivå. Den senaste perioden då fruktsamheten låg över reproduktionsnivån var i början av 1990-talet.