Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre bokslukare i år

Sammanlagt 890 elever deltog i årets upplaga den lokala lästävlingen Bokslukaren.
Det är 345 elever färre än ifjol.

– Jag kan tänka mig att det beror på den turbulens som skolnedläggningarna har skapat, säger Gunilla Hagman, skolbibliotekskonsulent.

Sedan år 2002 har Bokslukaren arrangerats i årskurs 3 och 4 i kommunens skolor. Syftet är att väcka barnens läslust, något som på sikt kan förbättra deras resultat.

– Man vet att läsintresset är helt avgörande för hur bra man lyckas nå kunskapsmålen och för vilka betyg man får i slutändan, säger Gunilla Hagman.

39 klasser i 22 skolor har deltagit i tävlingen som startade i september i fjol och avslutades 25 mars. Gunilla Hagman tror att osäkerheten inom skolan har lett till att något färre klasser anmälde sig denna gång.

– Det innebär ett stort jobb för läraren, man tar på sig ett halvårslångt extra ansvar. Turbulensen kan göra att man inte orkar med det, en del lärare har kanske varit osäkra om de ska få behålla jobbet, säger Gunilla Hagman.

Som pris får eleverna i de sex vinnande klasserna (se faktaruta) önska sig en bok som kommunen betalar. Den sammanlagda kostnaden är cirka 20  000 kronor varav statens kulturråd står för hälften.