Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre elever i Sandviken är behöriga till gymnasiet

Nästan var sjunde niondeklassare i Sandviken klarade inte godkänt i alla kärnämnen och får läsa upp sina betyg på det individuella programmet i höst.
Resultatet är sämre än förra året.

Sammanlagt 472 elever gick ut nian i Sandvikens kommun i år. Av dem var det 404 elever, eller 85,6 procent, som fick godkända betyg i alla kärnämnen: svenska, engelska och matematik. De eleverna är nu behöriga till gymnasieskolans nationella program.

Resultatet är en försämring med ungefär två procentenheter sedan förra året då 87,3 procent blev behöriga till gymnasiet.

Bäst gick det i år för eleverna på Jernvallsskolan. Där klarade 95,7 procent godkänt i alla kärnämnen att jämföra med 91,5 procent förra året.

Rektorn Lena Dyremark tror att det är ett bra samarbete mellan lärare och elever som ligger bakom resultatet.

– Det är en kombination av målmedvetna elever som satsar på studierna och flexibla lärare som uppmuntrar och stöttar. Sedan är det klart att när vi inte har så många elever på skolan så ger varje elev ett stort utslag i statistiken, säger hon.

Som GD berättat ska skolan i Sandvikens kommun bantas med närmare 100 tjänster, främst till följd av kraftigt minskade skatteintäkter. På Jernvallsskolan försvinner fyra tjänster från och med höstterminen.

– Generellt sett innebär neddragningar alltid större elevgrupper och det är inget vi önskar. Men det är vår ambition att ändå kunna dela in klasserna i mindre grupper så ofta det är möjligt och ge eleverna det stöd de behöver så att de kan fortsätta prestera bra, säger Lena Dyremark.

Den lägsta andelen behöriga elever hade i år Söderskolan. Där klarade knappt tre fjärdedelar av eleverna godkänt i alla kärnämnen. Men den skolan tar också emot många nyanlända elever med invandrarbakgrund.