Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre EU-migranter som tigger i Gävle

Antalet EU-migranter har minskat kraftigt i Gävle på bara några månader.
– En av anledningarna är faktiskt att folk har gett mindre. Givandet har minskat betydligt, säger Lasse Wennman, Matakuten.

I dag befinner sig 25-30 EU-migranter i Gävle enligt Lasse Wennman. Han arbetar med projektet Matakuten som finansieras av Gästrike återvinnare. Matakuten samlar in mat och bröd som blivit över från butiker och restauranger som sedan delas till utsatta och behövande. Han besöker EU-migranterna ett par dagar i veckan och har bra kontakt med dem.

– En del som har åkt hem kommer förmodligen tillbaka. Bärsäsongen lockar, säger Lasse Wennman.

Är trenden att det har minskat även om några kommer tillbaka?

– Ja absolut. Det var ju uppemot sextio personer, kanske fler ett tag under försommaren, säger han.

Wolther Plank som är enhetschef på socialtjänsten säger att det är tre månader som de får vara här.

– De kommer hit och försörjer sig genom tiggeri, och det är helt ok det är lagligt, säger Wolther Planck.

Men Wolther Planck vänder sig mot uttrycket EU-migranter.

– När de här kommer så pratar man om EU-migranter, det är ett felaktigt uttryck, de här är inte EU-migranter. De har ett land, de har id-handlingar och de kan resa fram och tillbaka. Det här är fattiga och utsatta människor som försöker tjäna pengar en tid och då utnyttjar de EU:s fria rörlighet, men de är ju inte migranter för de har inte för avsikt att flytta hit, säger han.

Även om det bor EU-migranter på lite olika ställen runt omkring Gävle, så bor två större grupper på varsina ställen ute på Alderholmen. Den ena gruppen längst ut på piren, där bor det runt femton personer. På andra sidan hamnbassängen mot Gävle Galvan bor den andra gruppen, som enligt Gävle kommun inte har någon direkt koppling till varandra.

– Vi har haft en diskussion om att ställa ut sopkärl för att undvika nedskräpningen som har blivit. Det håller Gästrike återvinnare just nu med att fixa till. Därutöver är det just nu ingenting, säger Wolther Planck.

Hur blir det med toaletter?

– Det finns ju inte i dag, utan det löser de efter bästa förmåga.

Kollar kommunen på någon lösning där?

– Det kanske kommer något, men det är också frågan, var är det okej att de står? Det finns diskussioner om vad man skulle kunna göra, men där är vi inte ännu. Det är av samma skäl att dels har de minskat väldigt mycket till antal och att alla har semester, även ideella organisationer, säger Wolther Planck.