Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre familjer är fattiga nu

Andelen barnfamiljer som bara har råd med de nödvändiga omkostnaderna mer än halverades under perioden 1997-2011.

I takt med stigande reallöner och lägre inkomstskatter lyfts situationen för de barnfamiljerna med lägst inkomster, visar ny statistik från SCB.

Det är mätningar av begreppet inkomststandard, som visar dessa glädjande siffror. Inkomststandard mäter hur väl ett hushålls disponibla inkomster täcker vad som räknas som existensminimum.

I SCB:s exempelfamilj behöver två vuxna och två barn i åldrarna tre och tio år 19800 kronor i månaden i disponibel inkomst för att klara sig. Denna familj ges inkomststandardmåttet 1.

Allt fler svenska familjer lägger denna inkomststandard allt längre bakom sig. 1995 var den genomsnittliga inkomststandarden för barnfamiljerna 1,32; 2011 var samma siffra 1,97. Den genomsnittliga barnfamiljen i Sverige kan alltså numera nästan försörja en lika stor familj till.

Gruppen som faktiskt kan försörja två familjer på sina inkomster ökar stadigt. 1995 var detta sant för sju procent av barnfamiljerna i Sverige, men nu skulle 48 procent av barnfamiljerna klara det.

Inkomststandarden stiger även i barnfamiljer med ensamstående föräldrar (som beräknas behöva 12900 kronor i månaden i ett hushåll med ett barn på sju år) och i barnfamiljer där en eller båda föräldrarna är födda utomlands. Standardförbättringarna är således breda och allmänna.

Sedan 1998 har det blivit 131000 färre barn som lever i gruppen barnfamiljer som bara har råd med det nödvändigaste.

"Det har varit en god inkomstutveckling i Sverige. I hushåll där båda föräldrarna jobbar har man haft bra löneökningar, inte så hög inflation, och de sista åren även skattesänkningar som gör att man har mer pengar att röra sig med", säger Petter Lundberg på SCB, till Dagens Arena.