Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre färdtjänstresor isolerar Jeanette

SKUTSKÄRJeanette Eling, som är både blind och rullstolsburen, drabbas hårt när kommunen skär ned på färdtjänsten. Godkänner fullmäktige en begränsning av enkelturerna till 16 per månad från första juli, som socialnämnden klubbat, så raseras hennes och dotterns tillvaro.

Annons
- Det blir som att vi hamnar i husarrest. Jag tror inte det är många av politikerna som bara lämnar sina hem två gånger i veckan.
- Jag är fruktansvärt besviken över hur de agerar. Det borde ligga i deras intresse att alla är lika värda. Särskilt eftersom det är europeiska handikappåret i år. Det här är ett förakt för vårt privatliv, menar hon.
Jeanette Eling, 41, drabbades av barnreumatism som ung. Något som lett till att hon har svåra smärtor, svårt att röra sig och är beroende av att åka rullstol. Reumatismen har även gjort henne blind.

Behov av färdtjänst
Kombinationen av de båda handikappen gör att hon sedan början av 1970-talet haft stort behov av färdtjänst för att kunna delta i samhällslivet.
"I situationer där andra går, cyklar, åker kollektivt eller tar den privata bilen, är vi beroende av färdtjänsten", skriver hon i ett brev som skickats till kommunens politiker.
Hon oroar sig mycket för dottern, som drabbas hårt av begränsningen genom att inte kunna delta i alla de aktiviteter hon gör i dag. Eftersom hon är ensamstående mamma och knappast kan släppa iväg en åttaåring själv i trafiken så får man dra ner på dans, teater och hästridning. Det blir även svårare att åka och handla eller gå på föräldraträffar i skolan. Till sommaren vill de åka till badstranden som alla andra.
- 16 enkelresor är vad jag åker på en vecka. Då får man stanna hemma tre veckor i månaden. Genomförs det här första juli så blir hela sommaren förstörd, konstaterar hon.
Hittills har det inte varit någon begränsning av hur många resor äldre och handikappade kunnat åka med färdtjänsten i Älvkarleby.

Sparar 450 000
Genom att ha max 16 enkelresor i månaden och höja egenavgiften från 20 till 40 kronor så sparar socialnämnden 450 000 kronor per år.
Höjningen av avgiften ger Jeanette Eling en ökad månadskostnad på tusen kronor. Även om det smärtar så är det just begränsningen av resor som är värst. Det blir ju en så påtaglig begränsning av hennes privatliv.
Sedan hon skickade ut brevet till politikerna om sin situation så har bara ett par hört av sig, men inte kunnat komma med några trovärdiga löften om att stoppa besparingen. När hon var i kommunhuset träffade hon kommunalrådet Lars Skytt, s.
- Han sa att det alltid är någon som drabbas när det ska sparas. Han trodde att det måste gå att få dispens. Men det står det inget om i sparbeslutet.
Jeanette Elings enda hopp nu är att kommunfullmäktige ändrar sparbeslutet i slutet av juni.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se