Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre läser papperstidningen – men allt fler är villiga att betala för digitala nyheter

När papperstidningen tappar prenumeranter, märks det istället att fler tenderar att läsa och betala för nyheter digitalt- inte minst efter Mittmedias Plus-satsning.

Under de senaste åren har det talats mycket om papperstidningens annalkande död, upplagorna har sjunkit stadigt i takt med ändrade medievanor hos läsarna.

Idag presenterar bolaget Tidningsstatistik (TS) de årliga upplagesiffrorna.

Under förra året sjönk prenumerantantalet av Gefle Dagblad med 10,4 procent och Arbetarbladet med 12,4 procent. Det innebär i snitt 2000 färre prenumeranter för GD och 1900 för AB, i jämförelse med året dessförinnan.

– Trenden med minskade papperstidningsupplagor har pågått under många år, och är i mycket stor utsträckning en följd av nya konsumtionsmönster, där den ökade digitalisering vi ser i samhället är den främsta anledningen, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.

Samtidigt är det tydligt att fler är benägna att läsa och betala för nyheter digitalt.

– Det är förstås trist att färre läser papperstidning, men samtidigt arbetar GD idag i många kanaler samtidigt och vi når fler än någonsin med vår nyhetsförmedling på alla plattformar. Våra lokala nyheter i papperstidning, e-tidning, på gd.se och i våra appar har en mycket stark räckvidd.

Mittmedias satsning på plus-märkt lokaljournalistik har varit framgångsrikare än vad man från början hade vågat hoppas. Sedan lanseringen i månadsskiftet november-december har Gefle Dagblad och Arbetarbladet fått drygt 2 000 kunder (1382 på GD och 814 på AB).

– Sedan Gefle Dagblad och övriga Mittmedia-tidningar i november gick över i Plus så ser vi att vi brutit mönstret, och de nedåtgående kurvorna vänder uppåt. Det är oerhört glädjande. Vi har en mycket stor tillströmning av nya digitala prenumeranter.

Prova Plus på gd.se för endast 1 krona – få tillgång till 20 nyhetssajter