Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre patienter läggs in på sjukhus

GÄVLETrots många stängda vårdplatser har sommaren på länssjukhuset i Gävle hittills avlöpt väl. Orsaken tros vara de nya, striktare intagningsprinciper som införts.

Många patienter som normalt skulle lagts in utreds nu i stället direkt på akuten och får sedan åka hem.
- Vi har nästan inte haft några överbeläggningar sedan den här modellen infördes, säger Anders Dahlqvist, överläkare på medicinkliniken.
Han är en av tre specialistläkare som i sommar ingår i ett nybildat team för vårdplatskoordinering. I teamet finns även sjuksköterskor och arbetsterapeuter.
Tidigare somrar har en sjuksköterska ensam haft den här uppgiften. Med läkarinträdet har funktionen fått ökad tyngd.
- Behovet är större än någonsin. Vi har aldrig haft så få vårdplatser öppna som nu, säger Anders Dahlqvist.

Medicinsk utredning
Läkarna finns med i bedömningen av patienter som kommer akut till sjukhuset. En noggrann medicinsk utredning görs och de patienter som inte oundgängligen behöver akutsjukhusvård får åka hem. Därefter följs de upp med återbesök hos läkare inom någon dag och eventuellt fortsatt utredning.
- Det är en stor apparat att lägga in en patient. Vi anser att man med vårt arbetssätt kan uppnå samma trygghet hos patienten och minst lika god vårdkvalitet, säger Anders Dahlqvist.
Det är i kraft av sin erfarenhet som läkarna i teamet törs fatta beslut om att skicka hem patienter som annars skulle ha lagts in.
- Givetvis tar vi inga medicinska risker. Patienter med tecken på hjärtinfarkt eller annan allvarlig akut sjukdom tas naturligtvis in direkt, påpekar Anders Dahlqvist.
För patienten och dennes anhöriga kan det kännas hårt att inte få den vård de förväntar sig.
- Det gäller för oss att vara pedagogiska och förklara varför vi gör som vi gör, säger Johannes Larsson, en av läkarna i koordinatorteamet.

Rätt från början
Läkarna ser också till att patienter som behöver sjukhusvård placeras på rätt vårdavdelning från början. Det ska inte vara så att en patient läggs där det råkar finnas en ledig säng, betonar Anders Dahlqvist.
- Om patienten hamnar rätt direkt slipper man omflyttningar senare.
Kristina Andersson, sjuksköterska i koordinatorteamet, konstaterar att läget på länssjukhuset just nu är relativt lugnt. Arbetsbelastningen är på sina ställen hård men in- och utflödet av patienter fungerar bra. Koordinatorfunktionen ska finnas kvar augusti ut. Därefter ska en utvärdering göras.
- Men jag är övertygad om att det här blir en modell som blir permanent. Det är så här vi måste arbeta om vi ska klara vården i framtiden, säger Anders Dahlqvist.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se