Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre rektorer upprör lärare - men inte chef

SANDVIKEN
I början av sommaren skrev ett stort antal lärare ett brev till kommunledningen där man protesterade mot den nya rektorsorganisationen i Sandviken.

Annons
Nu får de svar från skolcheferna Barbro Berglind och Bo Broman.
I det öppna brevet skrev lärarna bland annat annat att beslutet om den nya organisationen fattats över deras huvuden och att de inte fått möjlighet att yttra sig.

Fem blir tre
- Vi känner oss överkörda, uppgivna, förtvivlade och inkompetensförklarade och undrar: Hur ska vi orka arbeta i höst? skrev de.
Den senaste omorganisationen innebär att antalet rektorer i kommunen minskar kraftigt. För gymnasieskolan innebär det att det blir tre rektorer i stället för fem.
- Varför en omorganisation nu, när vi om tre år ska gå in i den stora, nya gymnasiereformen? undrade lärarna.

Ständig utveckling
Skolcheferna menar dock att stora förändringar alltid har skett inom skolans område och så kommer det att fortsätta.
- Skolans område är under ständig utveckling och som anställd är det viktigt att vara förberedd på förändringar och se dessa som en del i skolutvecklingen, skriver de.
Barbro Berglind och Bo Broman säger att de har svårt att säga emot de känslor - uppgivenhet och förtvivlan - som beskrivs i lärarnas brev men att de har svårt att förstå varför man känner så.

Ingen försämring
- Ingen har inkompetensförklarats och ingen skulle behöva känna sig överkörd.
Den nya organisationen och förändringen på skolledarsidan innebär, enligt cheferna, inte någon försämring för den enskilde läraren.
- Tvärtom är vi övertygade om att den ger nya möjligheter.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se