Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre ska ge skolorna bättre stöd

14 personer försvinner från förvaltningen.
Men skolorna kommer ändå att få bättre stöd än tidigare, tror barn- och ungdomsförvaltningens chef Carola Helenius-Nilsson.
– Vårt enda fokus är vad som gynnar våra barn och elever, säger hon.

Redan tidigare fanns planer på att förändra organisationen för att göra den ”optimal”. Efter besparingskravet på fyra miljoner kronor står det klart att förvaltningen kommer att krympa från 55 personer till drygt 40.

I samma veva skapas en ny ledningsgrupp som består av sex personer plus förvaltningschefen. Det främsta uppdraget är att hjälpa ”kärnverksamheten”, det vill säga skolor och förskolor.

– Genom att ge verksamheten tydligare mål blir det också lättare för skolorna att se vilka behov de har, säger Carola Helenius-Nilsson.

Hon tar elevstödet som exempel på en konkret förändring. De socionomer och specialpedagoger som behövs för att hjälpa vissa elever ska framöver finnas ute på skolorna istället för att sitta i en egen byggnad.

– De kommer att jobba i team med rektorn i området, säger hon.

Den nya organisationen började gälla redan i början på april men kommer inte att vara genomförd fullt ut förrän i augusti. Några av de 14 som blir övertaliga går tillbaks till sina gamla tjänster medan andra har nappat på förvaltningens pensionserbjudande.

– Det är ett smidigt sätt att lösa situationen. Vi har en ganska hög medelålder i förvaltningen, säger Carola Helenius-Nilsson. Erik Wikström