Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre smittade av klamydia

Den lömska könssjukdomen klamydia har ökat kraftigt i Sverige på senare år. Men nu kan ett trendbrott ha kommit. Samtidigt låter allt fler klamydiatesta sig via nätet.

Annons

Klamydia är den klart vanligast rapporterade sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. Antalet fall har ökat sedan 1997 och mest bland ungdomar i åldern 15 till 24 år.
Men kanske kan trenden vara på väg att brytas.
Enligt Smittskyddsinstitutet smittades 18 767 personer av klamydia under första halvåret i år – ungefär 2 600 personer färre än under samma period förra året, rapporterar Dagens Nyheter. Vad minskningen beror på är inte klarlagt men myndigheten hoppas att det är ett tecken på ändrat beteende.
Nättest populärt
Flera landsting erbjuder sedan några år klamydiatester via nätet och dessa blir allt mer populära. Västerbotten, Sörmland, Gävleborg och Västra Götalandsregionen samarbetar med sajten klamydia.se, som det senaste året ökat totalantalet tester från knappt 30 000 till över 46 000. Av dessa har omkring 3 400 varit smittade.
– I Västerbotten där vi hållit på längst görs ungefär 25 procent av alla klamydiatester via nätet, säger professor Roger Karlsson vid Umeå universitet, initiativtagare till sajten.
Når killarna
I den reguljära mottagningen brukar det vara omkring 75 procent tjejer och 25 procent killar som testar sig, enligt Roger Karlsson. Men på sajten klamydia.se är det nästan 50–50.
– Så dels når vi fler killar, och dels når vi sådana som inte skulle ha testat sig annars. Men det kan ju aldrig bli annat än ett komplement till vanliga mottagningar, säger Roger Karlsson.
Kondom är det bästa skyddet mot klamydia, något som svenska ungdomar förefaller att slarva med. I RFSU:s undersökning Kådiskollen som presenterades i maj svarade över 20 procent i åldrarna 15–20 år att de inte använder kondom eller något annat preventivmedel när de har sex. En betydligt högre andel än i övriga nordiska länder.