Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre sommarvikarier på småföretagen

Det kostar för mycket. Småföretagarna drar in på sommarvikarierna i år.

I fjol anställde 30 procent av småföretagen sommarvikarier. I år, under rådande lågkonjunktur, är det bara 22 procent som tar in ersättare, enligt Företagarförbundets undersökning.


”Personalen har ju rätt till sina fyra veckor i följd och det kostar för mycket med extrapersonal”, säger en av de drygt 1 600 företagare som svarat.
– Det är framför allt yngre människor som nu inte får samma möjligheter till vikariat, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.
För många av företagarna innebär de tuffa tiderna att det knappt blir någon egen semester. En av fyra tar bara en vecka ledigt i sommar, enligt undersökningen.
– Småföretagare som inte får sin välbehövliga vila kommer på sikt att bli väldigt trötta och slitna. Och då kanske man inte tar nästa utvecklingssteg för företaget. Det blir en hämsko, säger Littorin.
Sänkt arbetsgivaravgift och moderniserad arbetsrätt är några av förbundets önskemål för att underlätta för företagarna.
Enligt förbundets definition har ett småföretag färre än tio anställda.
Undersökningen genomfördes via internet under perioden 6–13 maj.