Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre väljer att vaccinera sina barn

GÄSTRIKLANDAllt färre föräldrar vaccinerar sina barn mot mässling, röda hund och påssjuka med det så kallade MPR-vaccinet.

I Gästrikland varierar andelen vaccinerade barn födda 1999 från 86,7 procent i Hofors till 96,1 procent i Ockelbo. I Gävle och Sandviken är drygt 90 procent vaccinerade.
- För att hålla epidemier borta måste man ligga någonstans mellan 80 och 90 procent, säger Anders W Jonsson, chef för barnkliniken på länssjukhuset.
Sedan några år är det en sjunkande trend för MPR-vaccinering i landet. 95,5 procent av barnen födda 1997 är vaccinerade, 88,7 procent av de som är födda 1999. Också i länet vaccineras färre.

Varnar för epidemier
- Vaccinationen låg på 98-99 procent för fem, sex, sju år sedan. Fortsätter det här kommer vi i likhet med Irland, Nederländerna och Italien att få mässlingsepidemier, säger Anders W Jonsson.
Tre barn och en vuxen har avlidit i den mässlingsepidemi som pågått i Italien under våren.
Trippelvaccinet infördes i början på 1980-talet. Innan dess var mässling, röda hund och påssjuka vanligt.
Sjukdomarna kan ge komplikationer. Mässling och påssjuka kan leda till hjärninflammation och röda hund hos gravida kan orsaka fosterskador.
Andra följdsjukdomar vid mässling är öron- och lunginflammation.

Larmrapporter en orsak
Anders W Jonsson tror att den vikande trenden beror på dels larmrapporter i medierna om skador av MPR-vaccinet och dels att barn inte får mässling längre efter vaccinationsprogrammets start.
- Ingen har erfarenhet i dag av att barn dör av mässling. Men det är tragiskt om det ska gå så långt innan man upptäcker att det är allvarligt.
Forskare i Storbritannien har till exempel hävdat att MPR-vaccinet hänger samman med kronisk tarmsjukdom och autism, men senare forskning har enligt Socialstyrelsen inte kunnat hitta något sådant samband. En annan studie har jämfört barn i antroposofiska skolor och andra skolor vad gäller allergier, men det har inte gått att avgöra vad MPR-vaccinet har för betydelse. MPR-vaccinet kan också ge biverkningar. De vanligaste är enligt Läkemedelsverkets statistik feber, utslag och feberkramper.
- Den allvarligaste biverkningen är att man får en allergisk chock och dör, men det har aldrig hänt i Sverige, säger Anders W Jonsson.
Han säger att man som förälder måste väga risken med att få till exempel mässling mot biverkningarna. Det är viktigt att de får korrekt information anser han.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se