Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färrelekplatserger bättre koll

GÄVLE Bantningen av lekplatserna i stadens parker har ökat kommunens möjligheter till kontroll. Samtidigt som det kan satsas mer på de lekställen som finns kvar.
– Nu har vi hälften så många lekplatser att hålla ordning på, säger parkingenjören Ricky Morelli.

Under 2007 beslöt Tekniska kontoret att de kommunala lekplatserna skulle bli färre. Av besparingsskäl revs några av lekparkerna samtidigt som driften av vissa togs över av intressenter. De från början 142 lekplatserna har nu bantats ned mot målet på 72 stycken.

– Vi håller fortfarande på att göra oss av med några av dem. Det är bland annat bostadsrättföreningar som är intresserade att ta över driften, säger Ricky Morelli.

Varje vår kontrolleras de kommunala lekplatserna av certifierade besiktningsmän. Enklare kontroller utförs även varje vecka, i samband med städning i parkerna, då parkarbetarna synar lekredskapen för att säkerställa att inget har gått sönder.

– Säkerheten i våra lekparker har ökat. Nu har vi hälften så många att hålla ordning på. Förut var det svårt att hinna med, säger Ricky Morelli.

Det färre antalet medför att skadegörelse kan upptäckas snabbare samtidigt som underhållet av lekparkerna som kommunen har kvar kan skötas bättre.

– I höst kommer vi att renovera ett 30-tal av dem. På många av dem har det lekts under flera generationer, så redskapen behöver bytas ut. Några bygger vi också ut till mindre stadsdelsparker, så att det blir lite mer än bara en plats där barnen kan leka, säger Ricky Morelli.

Samtidigt bygger kommunen en helt ny park på Gävle Strand, med boulebana och styrketräningsredskap. I augusti sätter arbetena igång runt om i kommunen och förväntas vara klara till mitten på oktober.