Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färska siffror visar att priserna på villor i Gävle fortsätter att sjunka – mäklare: "Bankerna har dragit i handbromsen"

Mäklare i Gävle vittnar om rekordmånga bostäder till salu och en dämpad efterfrågan på villor.
Bilden bekräftas av färska siffror från Svensk mäklarstatistik.
– Den senaste tidens avmattning i Storstockholm har spridit sig över landet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Statistiken som beskriver läget på bostadsmarknaden blev offentlig på fredagsmorgonen. Siffrorna från Svensk mäklarstatistik visar att prisutvecklingen på villor och bostadsrätter i riket och Gävle har varit negativ sett över den senaste tolvmånadersperioden.

I Sandviken har däremot villapriserna stigit med 6,4 procent – både under de senaste tre månaderna och om man blickar ett år bakåt.

Om man bara ser till bostadsrätter under den senaste tremånadersperioden i Gävle noteras en prisökning med 2,3 procent. I riket har de backat med hela 7,8 procent på ett år och enligt de senaste siffrorna fortsätter nedgången.

– Bostadsrätterna brukar röra sig snabbare. Under de senaste fem årens prisökningar har de ökat före villorna. Nu har vi den omvända situationen, säger Per-Arne Sandegren.

I riket har villapriserna stigit med 1,6 procent på tre månader medan de har backat med 3,2 procent i Gävle.

Läs mer: Sandvikens kommun hade högst prisökningar på bostäder i länet

Linus Lindqvist är delägare i Svensk fastighetsförmedling i Gävle. Han upplevde att den lokala bostadsmarknaden bromsade in i slutet av förra året.

– Många känner sig osäkra på grund av amorteringsregler och bolånetak, men framförallt har bankerna dragit i handbromsen och blivit mindre villiga att låna ut pengar, säger han.

Under de senaste åren har bostadsmarknaden varit stabil och många objekt har sålts redan vid första visningen. Nu får han och kollegorna kämpa lite mer.

– Jag ser det inte som ett prisfall utan mer en justering. Bostadspriserna kan inte gå upp 10-15 procent varje år, det är inte hållbart i längden, säger han.

På senare tid tycker han ändå att läget har förbättrats en aning. Samtidigt konstaterar han att spekulanterna har väldigt många bostäder att välja bland.

– Just nu är det 300 objekt ute i Gävle om man även tar med kommande. Det är snudd på rekord.

Mäklarhuset har funnits i Gävle i snart fyra år. Enligt vd Mikael Andersson har de aldrig tidigare haft så många bostäder att sälja som nu.

Läs mer: Kraftig höjning på priset för bostadsrätter i Gävle – ökat 1 000 procent på 20 år

– Vissa försäljningar tar längre tid än förut. Köparen har en bild av vad priset ska vara medan säljaren vill få ut minst lika mycket som grannen fick för tre år sedan, säger han.

Osålda objekt smittar i marknaden, menar han. Framförallt är det mindre lägenheter som betingar ett lägre pris, men det finns också exempel på villor som säljaren har fått bra betalat för.

– Jämfört med april är det lite mer liv i marknaden nu. Då hade vi lite baksmälla efter de nya amorteringsreglerna, säger Mikael Andersson.

Även Stefan Tröjbom som äger Fastighetsbyrån i Gävle vittnar om en avmattning på den lokala bostadsmarknaden under 2018.

– Utbudet har ökat radikalt under den sista månaden. Det är viktigt att säljaren inte har för höga förväntningar, säger han.

Förutom amorteringskraven bidrar världsläget till att köparna är mer försiktiga, menar han. Även de senaste årens byggande i Gävle påverkar.

– Det handlar om en normalisering av priserna. Vi har fortfarande låga räntor samtidigt som Gävle växer och vi har en viss bostadsbrist, så jag ser ljust på framtiden, säger Stefan Tröjbom.