Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartfylld, sprudlande och stämningsfull hyllning till Ted Gärdestad

I februari skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60, vilket firas med ännu en turné till hans minne. När turen kommer till Gävle, sista anhalt på turnén, är det fullsatt, glammigt och tv-kameror överallt, konserten spelas in för SVT.

Det är inte enda tribute-konserten denna höst. Konceptet bara växer. Led Zeppelin, Dire Straits och Pink Floyd är avverkade, längre fram hyllas Motown, Elvis Presley, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis, Beatles, Abba, Queen, David Bowie. Det tycks aldrig ta slut och konsertbiljetter säljs som aldrig förr. Det som väcker ungdomsminnen och nostalgi tycks ha en närmast obegränsad dragningskraft. Kanske det är en effekt av det oroliga världsläget, en längtan efter trygghet när yttre hot tornar upp sig. Ingen tvekan om att denna längtan är en närmast outsinlig kassako.

För drygt ett år sedan bevakade jag en liknande hyllning till Gärdestad i Sandviken, då var Johan Boding, en riktig räv i sammanhanget, också en av artisterna. Nu är det gitarristen Janne Schaffer, gammal vän till Gärdestad, som är turnéledare, konferencier och sologitarrist. Den här turnén är en utveckling av ett koncept han kört i många år och som en del i publiken säkert minns från en bejublad konsert i Sandviken 2009.

Sjunger denna gång gör, förutom Boding, Sonja Aldén, Kristin Amparo samt David Lindgren. Tillsammans med det kompetenta bandet går de ut hårt från första början och avverkar i rask, sprudlande och faktiskt lite väl uppskruvad och forcerad takt flera fartfyllda hits, som ”Jag ska fånga en ängel” och ”Ge en sol”. Under två och en halv timme bjuder de på ett tjugofemtal låtar och stämningen är hög hela tiden, med handklapp, spontana ovationer och allsång. När det visar sig att Ted Gärdestads bror, textförfattaren Kenneth Gärdestad sitter i publiken reser sig hela publiken upp och tokapplåderar.

Men högt tempo i all ära, det blir lite skrälligt och åter påminns jag om att salongen inte är byggd för elförstärkt musik. De lugnare låtarna fungerar bäst i mina öron, Sonja Aldéns tolkning av”Champagnegatan”, ”Lyckliga dagar” med Johan Boding, där allt plötsligt faller på plats, Sonja Aldéns och David Lindgrens duett i ”För kärlekens skull”. Efter paus sitter tempot bättre, i flera av de vackraste låtarna ur Gärdestadbrödernas katalog. ”Universum”, ”Himlen är oskyldigt blå” och så Janne Schaffer som sticker in med Björn J:son Lindhs ”Brusa högre lilla å”. Kvällen kröns med stående allsång i ”Satellit” och ”Jag vill ha en egen måne” med mobillampor lysande i mörkret.

Sol vind & vatten

En hyllning till Ted Gärdestad

Peter Ljung, kapellmästaren

Janne Schaffer, Sonja Aldén, Johan Boding och Kristin Amparo

Gästartist: David Lindgren

Betyg: 3/5