Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartyg på drift nära att krossa motorseglare

Tidigt på tisdagsmorgonen upptäckte en privatperson att förtöjningarna till två stora fartyg i Gävle hamn hade lossats av någon eller några. En av båtarna var på väg att driva in i en motorseglare som låg förtöjd alldeles intill.

- Hade den drivit mer hade den säkert kunna krossa min båt helt och hållet, säger Usko Hannula som äger motorseglaren.
Han upptäckte vad som hade hänt när han kom ut till hamnen tidigt i går morse. Som tur var hade hans båt inte fått några synliga skador.
Fartygen låg förtöjda längs med kajen. Det var en polsk medborgare som bor ombord på ett av dem som upptäckte att någon eller några hade kastat loss nästan alla förtöjningstamparna.
- När jag vaknade låg vi och drev ut i ån, men vi var fortfarande förtöjda i ena änden så jag kunde rusa av båten och ringa polisen, säger han när GD besöker hamnen.
- Det var ren tur att vi inte kolliderade med någon annan båt här intill.
Med hjälp av polisen kunde de båda fartygen dras in till kajen igen. Ingmar Gudmundsson äger ett av fartygen som lossades.
- Jag har varit till sjöss i hela mitt liv, och har aldrig varit med om något liknande. Det här är ju sabotage.
Är du rädd för att ha båten här efter det som hänt?
- Jo, det är klart att det är lite obehagligt. Men det är ju väldigt svårt att få en ny kajplats, säger han.
Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom sabotaget.