Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farväl, Lilla Vall!

Jan G Ljungström minns det nu rivna Lilla Vall och konstaterar att Gävle är en kulturhistorisk intressant byggnad fattigare.

Nu försvinner en fordom vacker gammal kulturhistorisk byggnad från Kungsbäck. Lilla Vall, en välkänd silhuett för de som gjort rekryten vid Hälsinge regemente (I 14), har de senaste åren, sida vid sida av storebror Stora Vall, tråkigt nog stått helt öde och förfallit.

Vandalerna har givetvis hittat dit och mer eller mindre slagit sönder hela rasket. Märkligt är att ägaren inte verkar tagit någon notis om eländet. Men helt plötsligt stod det i dagarna en gyllengul grävskopa utanför den nu blekgula gamla byggnaden – och så var sagan all.

Byggnaderna Stora- och Lilla Vall uppfördes i slutet av 1850-talet för Gävleborgs läns Hushållningssällskap. Från 1909, då Hälsinge regemente flyttade till Gävle, disponeraderegementet Vallområdet med bland annat översteboställe i Stora Vall.

Lilla Vall fungerade troligen som ekonomi- eller förvaltarbyggnad. Och under i princip hela 1900-talet vårdade regementet området Vall ömt. Själv har jag ett vagt minne av att just Lilla Vall, under några år i början av 1980-talet, beboddes av dåvarande regementschefenöverste 1 Carl-Henrik Gåsste. Mellan åren 1995 och 2009 nyttjades Lilla Vall som kårhus av studentföreningen Gavlecon vid Högskolan, men de senaste åren har byggnaden sorgligt nog fått helt stå och förfalla - tom, öde och vandaliserad.

Enligt Bygg & Miljö Gävles program för detaljplan 2009 ansågs bebyggelsen på Vallområdet ha ett högt kulturhistoriskt värde i en lika kulturhistorisk miljö. Det förordadesockså rivningsförbud och bestämmelser för exteriört utseende, som även klubbades av kommunfullmäktige i september samma år.

I kommunens miljökonsekvensbeskrivning 2010 ansågs dock att Lilla Vall hade stora tekniska skador och man förordade istället rivning. Det fanns dock ingen ekonomisk kalkyl framtagen för att visa kostnad för eventuell renovering.

Sedan gick åren och inget tycks ha hänt – förrän nu. I skrivande stund är Lilla Vall redan jämnad med marken och Gävle en kulturhistorisk intressant byggnad fattigare.