Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastemånaden övergår i firande

"Allahu Akbar!" – Gud är större! ropar Iman Riyadh och åhörarna knäfaller samspelt. Nu startar den muslimska högtiden Eid al-Fitr. En tid för gemenskap, förlåtelse och givmildhet gentemot sina medmänniskor.

– Många kommer från andra orter. Jag hoppas bara att de inte åkt till moskén, säger arrangören Sabah Hussein från Gävles islamiska center.

Allt fler vill fira högtiden och därför har deltagarna nu flyttat ut till Nynäshallen. Såväl kvinnornas som männens avdelning är full, och flera har fått nöja sig med att be utanför lokalen.

Fastemånaden Ramadan har precis avslutats och nu startar firandet av Eid-al Fitr. Men det är inte slutet av fastan i sig som muslimerna firar, utan istället det faktum att Gud tillåtit dem att hänge sig åt andliga reflektioner genom att delta i och slutföra fastemånaden.

– Vi kommer att be och Imamen kommer att hålla tal. Därefter åker vi hem och firar med familjen eller varandra, berättar Sabah Hussein.

Eid varar nu i tre dagar och är en tid för gemenskap, förlåtelse och givmildhet. Utanför Nynäshallen står en man och samlar in pengar.

– Pengarna går till de människor som behöver hjälp, som i Pakistan och Syrien, berättar Sabah Hussein.

Han tycker att arbetsgivarna i Gävle uppvisar stor förståelse för religion och seder.

– De är väldigt medvetna. Men under sommaren är många muslimer lediga eller planerar så att de kan ta någon dag till Eid.

De långa soltimmarna i Norden gör att fastan blir betydligt längre för de muslimer som bor här.

– Men Ramadan har gått fort, det var mest tungt de här sista dagarna. Nu ska jag hem till familjen, säger Mohammad Wardak.