Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägare riskerar böter

SANDVIKEN
Sandvikens kommun kommer nu att vidtaga åtgärder mot de fastighetsägare som inte förbättrat sina avloppsnät och reningsanläggningar.

Annons
På bygg- och miljönämndens junimöte i dag finns förslag till böter för fem fastighetsägare som inte blivit klara före sista maj.

20 000 kronor

- Vi har lagt fram ett förslag om ett vitesföreläggande på 20 000 kronor för de som inte gjort sina anläggningar klara, säger Sven-Olov Lindström på Bygg- och miljö. Nu är det nämnden som tar beslutet.
Av de fem är det nu två som i dagarna blivit färdiga med sina reningsanläggningar. En har begärt uppskov någon vecka till, medan en fastighetsägare ligger långt efter.
I ett fall har det funnits ett missförstånd som nu är uppklarat.
- I ett fall kommer nämnden att få ta beslut, säger Sven-Olov Lindström.
Det här är bara början. Enligt Lindström är det betydligt fler som riskerar vitesbelopp när deras tid går ut sista juni.
- Det rör sig om flera fastighetsägare, säger Sven-Olov Lindström. Det märkliga är att de som riskerar vitesbeloppen har haft minst fyra år på sig att göra de nödvändiga förbättringarna.
En godkänd anläggning kostar i dag kring 30 000 kronor att ställa i ordning.
- Så egentligen skulle vitesbeloppet vara lika stort som vad anläggningen kostar, säger Sven-Olov. Det handlar ändå om vår miljö och att den ska förbättras.
JÖRGEN LARSSON