Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägaren ratar kommunens miljonbud på äppelträdet – nu kan det fällas

Byggherren som vill bygga sju radhus i Sofiaparken har sagt nej till Gävle kommuns miljonbud på tomten. Därmed kan det uppmärksammade äppelträdet fällas.
– Det känns sorgligt och bedrövligt, men det finns inget mer vi kan göra, säger kommunalrådet Helene Åkerlind, L.

Gefle Dagblad berättade för en månad sedan att Gävle kommun lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor på tomten där det omstridda äppelträdet står på Söder. Detta i ett sista försök att rädda trädet från att fällas.

Läs mer: Kommunen vill köpa tillbaka äppelträdet – har lagt miljonbud

Nu har kommunen fått svar från fastighetsägaren.

– Fastighetsägaren har sagt nej till det budet och säger att man vill bygga på tomten. Därför är ärendet avslutat, säger Helene Åkerlind.

Hon fick beskedet på onsdagseftermiddagen och har meddelat övriga alliansen.

Liberalerna har länge drivit på för att det uppmärksammade trädet ska räddas.

– Jag är jätteledsen att vi inte har lyckats behålla marken som en park, men som det är nu... Allt är prövat i alla rättsliga instanser och vi har gjort det som kan göras för att återköpa tomten. Det är inte mycket mer vi kan göra, säger Helene Åkerlind.

Läs mer: Gävlebor om kommunens miljonbud på äppelträdet: "Galet mycket pengar"

Det är inte aktuellt att lägga ett högre bud från kommunens sida, enligt henne.

– Det är inte så att man som kommun kan betala hur mycket som helst för att få tillbaka tomten. Det finns vissa lagar och regler att följa, säger Helene Åkerlind.

När fastighetsägaren har för avsikt att börja bygga på marken vet hon inte. Byggherren har hittills avböjt att uttala sig i GD.

Äppelträdet blev riksbekant sedan det stod klart att det kan vara det Sveriges största sett till krondiametern – något som kommunen missat i detaljplaneringen av radhusen. Under lång tid turades Gävlebor om att vakta trädet dygnet runt och tusentals skrev på protestlistor mot att det skulle fällas.

Nyligen upptäcktes att någon borrat flera hål i trädets stam. Pomologen Sylve Rolandsson, som är engagerad för att trädet ska bevaras, har för avsikt att laga hålen.

Läs mer: Så ska äppelträdet lagas efter borrattacken: "Vi måste hitta en donator"

Läs mer: I sista minuten – är det här avtalet som kan rädda äppelträdet?