Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästingar plågar husdjur

Och på våra breddgrader blir de små krypen allt vanligare.
Särskilt hårt drabbas våra hundar och katter.

Sommar och semesterledigt betyder att många djurägare tar med sina hundar ut i skog och mark.

Att då och då få med sig en fästing hem verkar nästintill oundvikligt.

– De första fästingarna kommer redan i maj, och sedan finns de kvar under hela sommarhalvåret, berättar Karin Olofsson på Distriktsveterinärerna i Valbo.

Hon ser att fästingar under senare år blivit allt vanligare. Från att mest ha varit ett problem i söder har sommarplågan på senare år spridit sig upp till Gästrikland.

En undersökning som utförts av Kompas analys i samarbete med Svenska djursjukhusföreningen visar att nästan 30 procent av alla hund- och kattägare i Gävleborg märkt av fästingar på deras djur tio gånger eller fler det senaste året.

– Men numera är djurägare generellt mer vaksamma och har bättre inställning till fästingar, säger Karin Olofsson.

Hon tror att många skaffat sig bättre kunskap med hjälp av veterinärer, internet och media.

I takt med att fästingarna blir allt vanligare blir djur-ägare även bättre på att ta bort dem.

På veterinärkliniken upptäcks fästingar oftast när hunden undersöks för någonting annat, och då plockar man bort den.

Det bästa man kan göra för att undvika fästingbett är att gå igenom pälsen när man kommer hem från en promenad i skogen. Har man tur kan man då ta bort fästingen innan den ens hunnit bita sig fast. Har hunden redan fått en fästing och det är dags att plocka bort den, gäller det att ta den så nära huden som möjligt.

– Och man ska inte få panik om huvudet sitter kvar, säger Karin Olofsson.

Rätt teknik handlar om vanor och bra ljus.

De två fästingsjukdomarna borrelia och anaplasma kan drabba djur, men är inga stora problem enligt Karin Olofsson. Då och då uppträder symptom som bland annat trötthet och feber som gör att hunden testas om det visar sig att den haft många fästingar, men sjukdom kan sällan bekräftas.

För den som vill undvika fästingbett finns hjälp att få.

– Vi rekommenderar Frontline eller halsbandet Scalibor. De hundar som använt det har klarat sig bra, säger Karin Olofsson.