Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faust i backspegeln

Folkteaterns uppsättning av Faust i gasklockorna har nu spelats för sista gången.
– Det har varit väldigt roligt. Men vemodigt i dag naturligtvis, säger Björn Johansson, som spelar Faust.

Efter 22 stycken föreställningar spelades den sista föreställningen av Faust i gasklockorna på måndagskvällen. Publiksuccé är ett faktum och flera extrainsatta föreställningar har fått sättas in.

– Att få möta en fullsatt salong varenda kväll och få stående ovationer, det är ju som en dröm, säger Anna Andersson, som spelar Gretchen och Faust mfl.

Det har varit många personer iblandade, över hundra personer har arbetat på och utanför scenen. Faust är Gävle folkteaters förmodligen hittills största föreställningsform.

– Att få jobba med symfoniorkestern har nog varit det häftigaste och att det har varit sådant tryck på biljetterna, att det har varit så många som har velat se det, säger Björn Johansson.

Hur har det varit att spela i gasklockorna?

– Kul, men kallt, fuktigt och blåsigt och jag är rätt glad att jag inte ska stå i den där bassängen något mer. Men vi har ju spelat här förut och det är ju jättehäftiga lokaler, säger han

Sagans Faust handlar om en ung man som sluter ett avtal med djävulen.

– Man rör sig med de existentiella frågorna och det är klart att det påverkar en. Hur man ser på världen, hur man ser på andar människor. Det bär man med sig hela tiden. Det kommer jag göra även efter föreställningen, säger Anna Andersson.

Bär man med sig sin roll även efter föreställningen är slut?

– Ja jag hoppas det. Det är det som är det fina med att göra en föreställning att man bär med sig de kunskaper som Faust och Gretchen har gett mig och jag hoppas att jag har blivit en bättre människa, säger Anna Andersson.

Är det något särskilt minne du bär med dig från det här?

– Det måste vara första gången som jag kom in i lilla gasklockan och de gjorde ljustest där med vattnet där. Det var som en religiös upplevelse, säger hon.