Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favorit - men inte i Gävleborg

GÄVLE/ÄLVKARLEBY
Om en vecka kan han jobba heltid som ordförande för landets största politiska ungdomsförbund. Med intensiv mediebevakning, direktlinje till statsministern, resor och internationella kontakter som vardagsmat. Eller också fortsätter vardagen som tidigare med universitetsstudier i juridik i Uppsala.

Skillnaden mellan de olika sätten att leva är mycket stor. Men förre gävlebon Ardalan Shekarabi, 24, känner sig inte nervös. Han förklarar varför över en Magnum vit, hemma i föräldrarnas trädgård i Älvkarleby.
- Det är två helt olika liv. Men jag trivs med båda. Eftersom jag har flyttat till ett annat land har jag kanske en annan uppfattning. Livet avgörs av slumpen.
- Jag trivs med studierna. Men det vore en stor möjlighet att få påverka politiken genom att leda ett förbund med över 25 000 medlemmar, menar han.

Avander motkandidat
På onsdag nästa vecka röstar socialdemokraternas ungdomsförbund SSU om vem som ska leda organisationen de kommande åren. Detta vid förbundets kongress i Karlstad. Mot Ardalan Shekarabi står Jönköpingstjejen Lina Avander.
Paradoxalt nog stödjer kamraterna i hemdistriktet Gävleborg hans motståndare. Det är något han tycker är tråkigt, men som han har respekt för. Däremot har han svårt att förklara vad det beror på.
Men troligen är det till nackdel för honom att han stödjer ett ja till EMU i folkomröstningen, när SSU i länet har sagt nej.
Den senaste veckan har Ardalan Shekarabi tillbringat hemma hos föräldrarna i Älvkarleby. Där har han kunnat samla sina krafter, bada och koppla bort det stundande allvaret. Och det var en efterlängtad vecka. Den enda ledigheten i sommar, mellan jobbet vid kooperativa institutet, resor mellan SSU-distrikt i landet och den kongress som avgör hans framtid.

Flydde till Sverige
Han föddes för 24 år sedan i Manchester i England. Men redan som ettåring flyttade familjen till föräldrarnas hemland Iran. Där växte han upp och har en hel del minnen från det strikta muslimska samhället. När han var tio år flydde familjen från förföljelser i Iran och började ett nytt liv i Gävle. Det var här han började engagera sig i SSU för tio år sedan. Snart kan han leda hela organisationen.
De erfarenheter han i så fall tar med sig in är traditionen av konkret folkrörelseengagemang i Gävleborg. Samarbetet mellan facket och partiet är viktigt. Man bör arbeta närmare människorna så att avståndet till politikerna minskar, anser han.
Som flykting har han en del kritiska synpunkter. Framför allt bör utlänningsnämnden avskaffas och ärendena avgöras i domstolar så att det blir mer förutsägbarhet och mindre av ett lotteri om de ska få stanna kvar i landet.
Om han väljs blir han den förste utlandsfödde att leda SSU.
- Men jag vill inte bli vald för att jag är invandrare utan för mina idéer. Det kan däremot vara bra att tillhöra en grupp som inte är väl företrädd varken politiskt eller i medierna, konstaterar han.
MATTIAS JONSSON