Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Favorithästen Bandit avled efter målgång

Bandit med Jan-Olov Persson var i ledning stora delar av loppet. Men på upploppet tappade fyraåringen fart, och strax efter målgång segnade hästen ned och dog.

Annons

Jan-Olov Perssons fyraåriga hingst Bandit var favorit i dagens första V4-avdelning på Östersundstravet. I första kurvan gick hästen upp i ledning och såg ut att hålla den hela vägen i mål. Men med 150 meter kvar till mållinjen stannade hästen av. Kusken Jan-Olov Persson klev av sulkyn strax före mål och kort därpå segnade hästen ihop och avled.

– Jag har ju varit med om några gånger att en häst mister andan och håller på att kväva sig, men den här låg inte på något och jag förstod att det var något allvarligare, berättar Jan-Olov Persson för Sporten.

– Sen efter att jag hoppade av där när han höll på att ramla så såg det ut som att han höll på att ta igen sig, men sen kom näsblodet.

Ägarna Jenny Forsberg, Carola Andersson och Magnus Skelander rusade dit och veterinär var snabbt på plats, men hästens liv gick inte att rädda.

– De försökte med lite upplivningsförsök, men det var kört. Det såg nog veterinären ganska tidigt att det var färdigt. Tyvärr. Jättetråkigt för ägarna, konstaterar travbanechefen Jan Quicklund.

Hästen kommer nu att transporteras till Uppsala för obduktion.

– Det är troligtvis något allvarlig blodkärl som har spruckit, berättar Jan-Olov Persson.

Det var såklart inte den starten på dagen som arrangörerna hade önskat.

– Favoriten, jättefin häst, ägarna på plats och bra med folk. Så händer något sådant i första loppet. Det är jättetråkigt. Men tyvärr... det är ju djur vi pratar om och de kan ju inte veta innan vad det känns. Det är ju en rutinerad tränare så det är liksom inget man hade kunnat göra innan. Det var tragiskt, säger Jan Quicklund.

Före måndagens lopp hade det blivit två segrar på sex starter för kallblodshingsten som hann springa in 33 000 kr.

– Det är klart att det känns jättetråkigt. Det var en jättefin häst. I dag var han fantastiskt fin, ända till att han dog. Och jättefina ägare till honom som var på plats dessutom, och det är klart att de blir ju chockade, säger en nedstämd Jan-Olov Persson.

Läs mer:

ÖP:s sportredaktör Patrick Sjöö bloggar om händelsen