Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faxanders fallskärm - 30 miljoner kronor

Svenska Dagbladet skriver att Olof Faxander har en uppsägningstid på 24 månader och kan kvittera ut cirka 30 miljoner kronor.

GD har under måndagen rapporterat att Olof Faxander blivit avsatt som vd på Sandvik.

Sandviks nye ordförande Johan Molin har tidigare i många år jobbat ihop med Björn Rosengren, Wärtsiläs nuvarande vd. Björn Rosengren uppges ta över posten som vd på Sandvik.

Svenska Dagbladet Näringsliv skriver på sin hemsida att Olof Faxander blir rikligt kompenserad när han tvingas bort från koncernen.

Faxander tillhör börsens mest välbetalda vd:ar och hade förra året en fast lön på 10,9 miljoner kronor. Tillsammans med rörlig ersättning, pension och övriga förmåner fick han en total ersättning på 18,6 miljoner kronor.

Enligt Svenska Dagbladet har han en uppsägningstid på 24 månader, men inget avgångsvederlag. Något som innebär att han under denna period uppbär fast lön plus pensionsavsättningar.

Faxanders fasta lön och pensionskostnad var under 2014 sammanlagt drygt 15 miljoner kronor. Det betyder att han kan räkna med cirka 30 miljoner kronor i ersättning under sin uppsägningstid.

Men enligt Sandviks årsredovisning kan styrelsen under vissa omständigheter frångå de avtal som reglerar vd:s uppsägningstid.

”Styrelsen ska ha rätt att frångå de av årsstämman beslutade riktlinjerna, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det”, står i årsredovisningen.