Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FBK känns för starkt

/

Det kändes lite som en kamp mellan David och Goliat. Suveräna serieettan och landets just nu bästa hockeylag, Färjestads BK, var helt enkelt för bra - för starkt för Brynäs.

Annons

Detta trots att värmlänningarna kom till Läkerol Arena utan en handfull namnkunniga spelare och dessutom med reserven Divis i kassen.
Brynäs kunde ändå inte på allvar rubba detta reservbetonade gäng - och Färjestads 3-1-seger var hur klar som helst.

för att lagen ställs mot varandra redan i kvartsfinalupptakten på torsdag.
Brynäs hade inte förlorat hemma förut mot FBK:arna denna vinter, så nog hade jag väntat mej att Czarneckis just nu självförtroendeproppade lag skulle kunna nå ett bättre resultat när serien avslutades och det genrepades inför kvartsfinalspelet.
Brynäs satsade givetvis på att vinna, för att slippa FBK i kvarten och avsluta serien på så bra sätt som möjligt. Och gå in i slutspelet än mer fyllt av optimism och självförtroende.
Men det gick inte alls.
Färjestad hade full kontroll på matchen - inför finfina 7.522 åskådare - efter sitt tidiga ledningsmål (styrning av Per Åslund på backskott, rakt upp i krysset utan chans för Jacob Markström att hinna parera).

förmådde inte göra mål på storspelande österrikaren Reinhard Divis, förrän Jakob Silfverberg tryckte in sitt tredje elitmål och reducerade till 1-2 i spel fem mot tre i mitten av andra perioden.
Hemmalaget vaknade visserligen till liv lite i slutperioden - och de inledande tio minuterna i rond 3 skapades en hel del tryck, under de tre raka FBK-utvisningarna.
Men Tigerboysen var tillbaka med allt för mycket runt-runt-spel kring sargen, istället för att gå rakt på mål och ingen tog heller skott vid blå när chansen gavs utan det blev ett sidledspass ut mot kanten och sen var skottchansen borta.
Power playspelet gav ett mål (Silvers fullträff i spel med två man mer) på Färjestads åtta tvåor och i kommande kvartsfinal krävs åtskilligt mer effektivitet i just det numerära spelet om det inte skall bli svidande 0-4 i baken i kvartsfinalserien - om brynäsarna på nytt ställs mot just Färjestad.

på måndag kväll i direktsändningen från Wikegårds Hockeykväll, välja mellan sjuan Brynäs och åttan Timrå.
Rent statistiskt är valet i stort sett glasklart. Inte minst för att Brynäs av tradition under senare år inte vunnit i Karlstad. Senaste segern för Gävlelaget daterar sig till 14 november 2002, efter det har 14 (!) raka förluster radats upp i Löfbergs Lila Arena. Senast lagen mötte varandra i slutspel var säsongen 2001/02, då blev det klara 4-0 till karlstadsborna i kvartsfinalserien.
Mot Timrå har värmlänningarna denna säsong 4-1 i matcher (efter idel trepoängare), så trenden mot medelpadingarna är också bra.
Men jag kan inte tänka mej annat än att tränarduon Tommy Samuelsson och Perra Johnsson tillsammans med lagkapten Rickard Wallin och de övriga spelarna väljer Brynäs. Det skulle vara en sensation annars.
Färjestad var grymt bra i boxplayspelet i lördagsmatchen. Veteranen Jörgen Jönsson var den som offrade sig mest helhjärtat, slängde sig och täckte skott med dödsförakt och visade kompisarna vägen. Jörgen tände också till extra när han åter fick gamle radarkompisen Peter Nordström vid sin sida, denne gjorde come back efter en längre tids vila.

inte ens nära, trots att laget långt ifrån gjorde nån dålig insats.
Men klasskillnaden fanns där och kändes ändå stor.
I box play släppte hemmalaget in två mål, lite ovanligt även det faktiskt.
Vad brynäsanhängarna kan hoppas på är att det kanske, kanske handlade om en liten reaktion efter en rad finfina matcher - särskilt då på hemmaplan (där Brynäs nu blott förlorade sin sjätte match för säsongen, ett mycket bra facit).
Eller som den assisterande tränaren Tommy Jonsson sa på presskonferensen:
- Vi kom inte riktigt upp i hundra, men alla måste betänka att vi spelat under en oerhörd press under hela säsongen. Med tanke på det tycker jag att vi gjorde en riktigt bra match.
Ja, vi får sätta all vår tillit till att det var så...
Och kanske kan Brynäs rubba Färjestad (utgår således från nytt möte på torsdag) i nån match, i så fall måste nog den segern komma redan i första kvarten på hemmais.
- Vi känner oss starka och vet att vi kan rubba vare sig det blir Färjestad eller Linköping om vi kommer upp i normal spelnivå, sa tränare-Jonsson. Vi har varit nederlagstippade hela vintern, från tidig höst till nu - och just det ger oss ökad kraft och styrka.

på att Valbo-Tommy får rätt.
Två mannar var tillbaka i Brynäs: Jacob Markström efter att Anders Lindbäck stått i sex raka matcher, och Micke Lind, som gjorde come back efter sin långtidsskada.
Markans senaste match var i omstarten efter LG Games, den 10 februari i Göteborg mot Frölunda. Då släppte han in fyra mål, nu blev det tre mål mot FBK. Inget av målen kunde han göra något åt - men vem av de två som blir valet på torsdag återstår att se.
Dagsformen och känslan hos främst den som bestämmer, head coach Czarnecki, fäller avgörande. (Målvaktstränaren Pecka Alcéns ord väger säkert där tungt).
Min magkänsla säger att det blir Anders Lindbäck.
Det var positivt att Mikael Lind visade så gott gry i fjärdeformationen och orkade spela hela matchen (istiden var 11:43 minuter).
Han hade inte varit med sedan i november (borta i 33 matcher)  - och visst märktes det att lite matchtempo fattades men främst i pp-spelet (där han ofta fick chansen) tror jag han kan tillföra en hel del i kommande slutspel.
Något som också krävs om Brynäs ska kunna rubba endera FBK eller LHC.
Återigen var C-kedjetrion Silfverberg-Granström-Sandin bästa lagdel med tre hopsamlade poäng tillsammans i protokollet.

Mer läsning

Annons