Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att fria läkare – beslut överklagas

En läkare hade behandlat en 69-årig Gävlekvinna fel, ändå friades han av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nu överklagas beslutet av kvinnans son.
– Beslutet strider mot gällande lagstiftning, säger han.

Annons

GD berättade häromdagen om en läkare i Gävle som anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för sitt sätt att behandla en 69-årig cancersjuk kvinna.

Kvinnan hade cellförändringar i underlivet som under den tid hon hade kontakt med läkaren hann utvecklas till en obotlig cancer. Kvinnan avled i november i fjol.

Ansvarsnämnden har utrett händelsen och är i sitt beslut mycket kritisk till läkarens agerande. Läkaren har inte utrett kvinnan tillräckligt, inte gjort de undersökningar som varit påkallade och inte tagit med viktiga uppgifter i den remiss han skickat till Gävle sjukhus.

Nämnden slår fast att läkaren agerat så bristfälligt att han borde ha tilldelats disciplinpåföljd. Men den väljer ändå att fria och hänvisar till en kommande lagändring.

Vid årsskiftet upphör nuvarande system där disciplinpåföljder kan utdelas till läkare och annan vårdpersonal som gör allvarliga fel i sin yrkesutövning.

Eftersom juridisk praxis säger att lagändringar i ”mildare riktning” ska slå igenom så snart som möjligt har ansvarsnämnden bestämt att redan nu och fram till årsskiftet fria i den här typen av ärenden.

Thomas Möller, kvinnans son och den som anmält läkaren, är mycket upprörd över beslutet.

– Läkaren har brustit grovt. Hade han gjort det han skulle hade min mamma varit i livet i dag. Detta tycker även nämnden men ändå utdelar de ingen varning. De går emot sig själva på ett mycket märkligt sätt, säger han.

Thomas Möller har ingen förståelse för ansvarsnämndens resonemang kring de förestående lagändringarna.

– Det är rena flummet. Gällande lagstiftning ska följas, så enkelt är det, menar han.

Han kommer nu att överklaga nämndens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Ansvarsnämnden var oenig i sitt beslut. Tre av åtta ledamöter ville att läkaren skulle tilldelas en varning. En av dem är Rune Backlund, till vardags landstinsgsråd för Centern i Jönköping.

– Anmälan har gjorts under den gamla lagen. Då bör även nämndens beslut fattas i enlighet med den lagstiftningen så länge den fortfarande gäller, säger han.

Han har bestämt sig för att inta samma principiella hållning i alla kvarvarande ärenden som HSAN har att hantera fram till årsskiftet.

Han lyfter fram den rättsosäkerhet som nuvarande situation innebär.

En vårdanställd som HSAN kritiserar i ett beslut har ingenstans att vända sig för att försöka få upprättelse. Eftersom ingen varning eller erinran utdelas finns det ingenting som kan överklagas, menar Rune Backlund.

Annons