Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel" beslut för Ulla

/

Vänsterpartiets kongress beslöt med röstsiffrorna 115 mot 108 röster att avslå förslaget att partiet ska ha två partiledare. Chanserna för Ulla Andersson från Gävle att nå partiledarposten blev därmed minimala.

Annons

Torsdagskvällens beslut under Vänsterpartiets kongress i Uppsala var dagens stora avgörande, senare under helgen väntar själva partiledarvalet.
Efter kongressens beslut lämnade Ulla Andersson besked om att hon drar sig ur kampen om partiledarskapet.
– Jag har tydligt sagt att jag ville att vi skulle vara två och då känns det juste och riktigt att dra sig tillbaka, säger hon.
Jonas Sjöstedt säger att han hoppats på två men att han nu kandiderar som ensam partiledare.
– Jag hade ju väldigt gärna sett ett delat ledarskap. Jag har varit för det hela vägen. Men nu har kongressen sagt sitt och det är inget att säga om det. Ombuden bestämmer.
Om han blir vald kommer han att se till att fler än en syns, säger Sjöstedt och tillägger:
– En av dem är självklart Ulla Andersson.
Rossana Dinamarca beklagar att Ulla Andersson drar sig tillbaka. Själv fullföljer hon och kandiderar i morgon mot Jonas Sjöstedt. Hon vill inte uttala sig om det stärker hennes chanser att det nu bara finns två kvar, där en kvinna ställs mot en man.
– Jag vill inte spekulera i hur chanserna ser ut men jag kvarstår med min kandidatur. Det är viktigt att det inte bara finns en kvar i morgon, säger hon.
Dinamarca anser att det är viktigt att Vänsterpartiet som är ett feministiskt parti leds av en kvinna.
– Jag har bland annat ställt upp för att jag tycker att det är viktigt att vi får en kvinna efter Lars Ohly, säger hon.
Kongressen sade också nej till att vice ordförande och partisekreteraren ska väljas av kongressen i stället för att som nu utses av partistyrelsen.
Kalle Larsson från partistyrelsen inledde debatten om delat ledarskap med att argumentera emot.
Han menade att inget talar för att det skulle innebära en avlastning och delad börda utan snarare en dubbel börda.
Inte heller är det en fördel med minst en kvinna för ett feministiskt parti, ansåg han.
– Vänsterpartiet är inget halvljummet jämställdhetsparti. Vi är ett feministiskt parti där en kvinna ska kanna fylla hela utrymmet, sade han.
Larsson varnade för att det kan skapa problem, med en otydlighet och en toppstyrning.
– Det är ingen mirakelkur, utan kan skapa problem, sade han.
Elin Engström, Göteborg varnade för att om kongressen nu väljer en kvinna och en man så kommer kvinnan att bli underordnad mannen, eftersom valberedningen redan föreslagit att Jonas Sjöstedt till partiledare.
– Att mot denna bakgrund välja en kvinna så blir det att välja en nummer två. Det blir inte att välja en kvinna vid sidan av en man utan en kvinna bakom en man, sade hon.
Andra talare såg inga sådana risker.
– Jag är inte rädd för att det blir a- och b-ledare när vi ser vilka kompetenta kandidater vi har, sade Lotta Johansson Fornarve.
En av partiledarkandidaterna, Rossana Dinamarca, upprepade att hon är emot delat ledarskap.
– Jag vill ha ett starkt kollektivt ledarskap som leds av en partiledare. Delat ledarskap kan inte ses som jämställdhet. Feminism handlar för Vänsterpartiet inte om att räkna huvuden, sade hon.
Hon framhöll att hon fortfarande står kvar som partiledarkandidat, men inte för att dela ledarskapet utan för att bli vald som ensam partiledare.
Flera gick upp i talarstolen och berättade att de ändrat sig, att de tidigare röstat emot delat ledarskap men att de nu är för, att beslutet mognat fram.
– Man måste kunna ändra sig, sade Patrik Renfors.
De som talade för delat ledarskap tog bland annat upp att dagens modell där partiledaren ska kompletteras med flera talespersoner inte har gett något genomslag, att en partiledares jobb är omänskligt och att det med två partiledare går att ta välbehövliga pauser.
Flera tog också upp att Vänsterpartiet behöver ett modernare ledarskap
– Var inte rädda, Nu kör vi, sade Wiwi-Anne Johansson som reserverat sig för delat ledarskap i partistyrelsen.
Gunnar Ågren från Stockholm argumenterade för delat ledarskap. Han framhöll att det skulle förbättra arbetsmiljön även för partiledarna.
– Det skulle dessutom minska fixeringen vid en enskild partiledare och öka kollektivismen, föra fram politiken och minska personkulten, sade han.
– Om vi tar beslut om delat ledarskap så kommer Vänsterpartiet alltid att ledas av minst en kvinna, framhöll Håkan Jörnehed från Storstockholm.
Thaher Pelaseyed från Göteborg argumenterade däremot mot delat ledarskap.
– Delat ledarskap leder inte till mer demokrati och insyn, utan i stället tvärtom till mindre demokrati, mer toppstyrning och mindre inflytande för partistyrelsen, sade han.
Mats Pilhem från partistyrelsen sade sig vara för delat ledarskap men yrkade ändå avslag på de motioner som föreslog det.

Mer läsning

Annons